Toename van aantal autovernielingen in Groningen in 2019

Foto: CC BY SA 2.0/Creative Commons/flickr/Jaap Stronks

Het aantal autovernielingen in de provincie Groningen is vorig jaar toegenomen. Afgelopen jaar registreerde de politie 1.125 gevallen van autovernieling in de provincie Groningen. Dat is een toenamen van ruim 5 procent.

Op basis van de politiecijfers bracht de financieel expert Independer het aantal geregistreerde autovernielingen in Nederland in kaart, op zowel provinciaal, als gemeentelijk niveau.

Groningen relatief veilige provincie

In 2019 registreerde de politie in Nederland 1.550 keer vaker gevallen van autovandalisme dan in 2018. Het totaal aantal meldingen kwam in 2019 uit op 34.340. De stijging is opvallend, omdat autovernielingen in eerdere jaren juist afnamen. De landelijke toename is 4,7 procent.

Desalniettemin is Groningen een relatief veilige provincie. Groningen staat in de top 4 provincies met het minste aantal gevallen van autovandalisme.

Meeste Groningse registraties in gemeente

In de gemeente Groningen werden de meeste gevallen van autovandalisme plaats, 510 registraties). Daarmee vertegenwoordigt de gemeente bijna de helft van alle Groningse autovernielingen (45,1 procent).

Ook in Midden-Groningen (105 registraties), Westerkwartier (90 registraties), OldAmbt (85 registraties) en Het Hogeland (70 registraties) werden relatief vaak auto’s vernield. Samen zorgden deze 5 gemeenten voor ruim driekwart van alle Friese gevallen van autovandalisme in 2019 (76,1 procent).

Rotterdam is, net als in 2018, koploper op het aantal geregistreerde gevallen van autovernieling met 1.615 gevallen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden