Stevig aangescherpte ‘corona’-regels en forse boetes bij overtreding

Foto: Publiek Domein

Het kabinet heeft maandagmiddag besloten om de huidige maatregelen aan te scherpen. Dit naar aanleiding van het niet houden aan onder andere de anderhalve meter afstand regel, de groepsvormingen, de drukke stranden, speeltuinen en in het bos.

Minister Rutte zei tijdens de persconferentie zich geïrriteerd te hebben aan de beelden op het nieuws afgelopen weekend en noemde dit gedrag ‘asociaal’. Ook benoemde hij de jongeren, die de houding hebben van ‘het zal wel loslopen’. Ook de jongeren lopen risico om besmet te raken, maar zelfs als dit meevalt kunnen zij ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid wel besmetten.

Volgens minister van Justitie en Veiligheid Fred Grappenhaus houdt het over grote deel van Nederland zich aan de maatregelen, maar de sleutel ligt bij je eigen gedrag én gebruik je gezond verstand.

De oproep is ga alleen naar buiten voor je werk, zoals mensen met een vitaal beroep of in de bouw, kun je thuiswerken, blijf thuis!. Ga je boodschappen of een ommetje maken, ga alleen en niet met het hele gezin.

Dit heeft onder andere geleid tot de volgende aangescherpte maatregelen:

  • Alle samenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden en hiervoor geldt geen ondergrens meer van 100 personen.
    Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om te handhaven, bijvoorbeeld via een noodverordening.
  • Ook komt de mogelijkheid om met boetes te handhaven als mensen toch samenkomen. Burgemeesters kunnen bijvoorbeeld op het strand of in een park boetes uitdelen als drie of meer personen niet meer dan anderhalve meter afstand houden (en geen gezin zijn). “Voor Nederlandse begrippen worden dat forse boetes”, voegde Grapperhaus toe.
  • Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kondigde ook strengere richtlijnen aan voor thuis-quarantaine. Vanaf nu moet een heel gezin thuis blijven als één gezinslid koorts heeft. Dit is nodig om de druk op de zorg niet groter te maken en om kwetsbaren te beschermen. Ook voor bezoek thuis wordt geadviseerd: niet meer dan 3 bezoekers mits anderhalve meter afstand mogelijk is.

De maatregelen betekenen onder andere dat horeca dicht zal blijven. Over scholen zal een beslissing worden genomen rond 6 april.

Het beperken en aanscherpen van de maatregelen en sociale contacten is noodzakelijk om te voorkomen dat het zorgstelsel overbelast raakt en ter voorkoming van te snelle verspreiding van het coronavirus.

De mensen in de zorg kregen van de premier en alle ministers een groot compliment voor de toewijding en inzet, die zij leveren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden