GGD Groningen: “Post en krant zijn veilig als je je handen wast”

Foto: Publiek Domein

De GGD Groningen ontvangt veel telefoon met de vraag of de post nog veilig geopend kan worden en of de krant nog veilig gelezen kan worden.

Dit komt door de oproep zondag van het UMCG om geen kaarten meer te versturen aan kwetsbare patiënten. Het doel van het ziekenhuis is voorkomen dat het coronavirus zich juist bij die groep kan verspreiden. De GGD

De GGD is daarom gestart met een uitleg dat de post nog veilig kan worden geopend, mits je daarna je handen wast. “Post is enige tijd onderweg en het virus heeft niet het eeuwige leven”, aldus de GGD. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar hoe lang het virus kan overleven op oppervlakten.

Het is belangrijk gedurende de dag regelmatig je handen met water en zeep te verwassen. Zo voorkom je dat je door aanraking van mensen en voorwerpen, zoals post, deurklinken en lichtknopjes besmet raakt. Ook kun je dan gewoon de krant blijven lezen.

Je kunt het virus op 2 manieren oplopen én ook voorkomen

Doordat iemand in jouw omgeving, (die al besmet is) niest of hoest en jij die kleine druppeltjes (“aerosolen”) inademt. Dit kun je voorkomen door 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Door dezelfde oppervlakten aan te raken als iemand die besmet is en vervolgens bijvoorbeeld je vingers in je mond of neus te stoppen. Dit kun je voorkomen door:

  • Was je handen regelmatig;
  • Schud geen handen;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze daarna weg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen