Omkering bewijslast aardbevingen akkoord

Foto: ANP

Groningers die schade aan hun woning hebben als gevolg van een aardbeving, hoeven dat straks niet meer zelf voor de rechter te bewijzen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) schreef dit maandag aan de Tweede Kamer.

Begin volgend jaar dient Kamp een voorstel in om de bewijslast van de schade door de gaswinning om te draaien. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet dan aantonen dat schade niet het gevolg is van aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning.

Hij volgt daarmee de wens van de Tweede Kamer, die zich eerder uitsprak voor het omkeren van de bewijslast. Kamp had aanvankelijk bezwaren en vroeg advies aan de Raad van State. De Raad meldde dat hier geen bezwaren tegen zijn en ‘het aangenomen amendement verbetering behoeft’.

De minister hoopt een belangrijke verbetering in de afhandeling ook te bereiken door de aanstelling van een onafhankelijk arbiter.

“Ik verwacht dat dit de Groningers direct helpt en dat hierdoor de stap naar de rechter minder snel gemaakt zal hoeven worden. Als een schade correct en vlot wordt afgehandeld, hoeft de omkering van de bewijslast in de rechtszaal niet te worden ingezet.”

De kamer nam eind april een motie van PvdA en Partij voor de Dieren aan waarin werd gevraagd om omkering van de bewijslast. Ze kregen hierbij steun van SP, PVV, CDA, D66, ChristenUnie en SGP. De Kamer meent dat door het omkeren van de bewijslast schadezaken sneller kunnen worden afgehandeld.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden