Prachtig zonnig weer, maar houd afstand!

Foto: Publiek Domein

Na een zonnig, af en toe bewolkte dag zaterdag, schijnt zondag de zon uitbundig. De middagtemperatuur komt in Groningen rond de 8 graden uit tot maximaal 9 in het zuiden. Door de vrijkrachtige oostenwind voelt het wel schraal aan.

De eerste dagen volgende week zullen droog en zonnig zijn. Wel liggen de maximumtemperaturen, tussen de 6 en 9 graden, enkele graden lager dan normaal. De minima ligt onder het vriespunt, tussen de -1 en -3.

Waarom is een afstand van minimaal 1,5 meter zo belangrijk!

Het coronavirus grijpt om zich heen. Eén van de maatregelen van het kabinet is een minimale afstand van 1,5 meter van elkaar te houden, ook bij het boodschappen doen. De oproep onderschat het niet, lijkt nog niet door te dringen in Nederland.

Maar waarom is dit nu zo belangrijk?

De verspreiding vindt plaats door de lucht. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Dat is de reden dat er een afstand gehanteerd wordt van 1,5 tot 2 meter (twee armlengtes). Als je niest komen deze druppels zelden verder dan 1 tot 2 meter.

In het zuiden van Nederland liggen de ziekenhuizen vol, patiënten worden vervoerd naar het noorden om de druk te verlichten. De scholen, horeca en winkels, sportscholen etc. zijn dicht.

Ondanks iedere dag de herhaalde oproep van houd afstand is te zien bij supermarkten dat mensen in de rij geen 1,5 meter afstand houden, in grote getale naar het strand? Burgemeesters van Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk roepen op, kom niet. De realiteit dringt nog niet door bij veel mensen.

Dat mensen zich niet laten opsluiten, is duidelijk. Vrijwillig in ieder geval niet. De richtlijnen van de Nederlandse regering, RIVM en GGD’s zijn duidelijk. Zorg voor je persoonlijke hygiëne, houd afstand tot elkaar en blijf als het even kan binnen.

Lees ook: Blijft het bij “Social distancing” of gaan we naar een LOCKDOWN….?

Veiligheidsregio Groningen is gestart met een dringende oproep door bekende Groningers. #stopcorona

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden