Burgemeester Koen Schuiling: ‘Groninger gaat op nuchtere goeie manier om met nieuwe coronavirus’

Foto: Publiek Domein

Burgemeester Koen Schuiling vertelt in de tv-uitzending van RTV Noord blij te zijn dat ‘Groningers op een nuchtere goeie manier om gaan met het nieuwe coronavirus’.

Sinds zondagavond is de horeca dicht. Dit is op een soepele manier verlopen volgens de burgemeester. Echter maakt de horeca zich zorgen over continuïteit van hun bedrijven. Woensdag wordt hier overleg over gevoerd met de veiligheidsregio. Restaurants in Groningen starten bijvoorbeeld eigen bezorgdiensten, zoals bijvoorbeeld Wadapartja. De creativiteit komt lossen en mensen helpen elkaar.

Mensen moeten hun gezond verstand gebruiken volgens de burgemeester en de berichtgeving volgen van de overheid. Er gaan veel ‘rare’ verhalen rond via (social) media. Het doel in Groningen is het virus te beheersen, zoals de boodschap gisteravond was van de premier. Dus geen feestjes en houdt anderhalve meter afstand van elkaar.

Ook is het een rare situatie voor kinderen, onder andere door het niet naar school gaan, maar er zijn veel dingen te bedenken zoals bijvoorbeeld een tekening maken of bellen met opa en oma.

GGD Groningen

In de provincie Groningen zijn op dit moment 13 bevestigde besmettingen. Van deze pati├źnten is de herkomst te traceren. Dat meldde directeur Jos Rietveld van GGD Groningen bij RTV-Noord. In onze provincie is nog niemand overleden. Landelijk zijn er 292 besmettingen bij en 43 mensen overleden.

Het landelijke testbeleid wordt ook gevolgd in Groningen, en geldt bij 38 graden koorts en hoesten en voor mensen waarbij een ernstig verloop te verwachten is.

Bij het Martini Ziekenhuis worden woensdag units geplaatst. Het Ommelander Ziekenhuis Scheemda heeft alle poliklinieken gesloten en operaties afgezegd, zodat zij zich volledig kunnen richten op acute zorg.

Noodverordening

Voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen heeft dinsdag een noodverordening ondertekend. Hierin wordt eenduidig uitvoering gegeven aan de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Daardoor kunnen de gemeentes en de politie deze nieuwe maatregelen handhaven. Lees hier de complete noodverordening.

De regering kondigde dinsdagavond een nieuw steunpakket aan van miljarden voor ondernemers, werknemers en zzp’ers. Maatregelen zijn onder meer dat bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd voor hun personeel 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen. Zelfstandigen en mensen met een nul-urencontract krijgen sneller en voor tenminste drie maanden een bijstandsuitkering.

Daarnaast wordt gezocht naar een mogelijkheid om zelfstandigen sneller bijstand te geven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden