Minister Wiebes geeft startsein bouw stikstofinstallatie Zuidbroek

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft maandagmiddag het startsein gegeven voor de bouw van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek. De nieuwe installatie zal medio 2022 in gebruik worden genomen.

De minister gaf het startsein door het heien van een eerste paal onder meer samen met Gasunie CEO Han Fennema, Commissaris van de Koning in Groningen René Paas en burgemeester Midden-Groningen Adriaan Hoogendoorn.

Stikstofinstallatie

In deze stikstofinstallatie wordt stikstof uit de lucht gehaald en vermengd met het hoogcalorische buitenlandse gas. Zo krijgt het dezelfde samenstelling als Groningengas en is vervolgens geschikt voor huishoudens en bedrijven. Dit is één van de maatregelen die ervoor zorgt dat de gaswinning in het Groningenveld al in 2022 niet meer nodig is. Zuidbroek levert vanaf 2022 jaarlijks 7 miljard kubieke meter bruikbaar aardgas op.

De stikstofinstallatie beslaat een terrein van ongeveer 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 m3 stikstof per uur. Deze capaciteit is ruim 10 keer groter dan de bestaande stikstofinstallatie in Zuidbroek. Het nieuwe mengstation komt te staan naast de bestaande installatie.

In Nederland hebben we de komende jaren nog aardgas nodig in het kader van de energietransitie. We koken en verwarmen onze huizen bijvoorbeeld vaak nog met aardgas en hebben nog te weinig duurzame energie om nu al helemaal zonder aardgas te kunnen.

In 2022 gaat het mengstation in Zuidbroek van start en komt het eerste gas uit de installatie beschikbaar. Het maakt een reductie mogelijk van het Groningengas van ongeveer 7 miljard kuub per jaar, tot 10 miljard in een koud jaar. Dat is bijna 30 procent van het binnenlands verbruik.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden