Nieuwe ronde Koopinstrument start vandaag, maandag 9 maart

Foto: CC BY 3.0/Wikipedia Commons/ Jeroen Stoop

Een nieuwe ronde van het Koopinstrument van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) start maandag 9 november. Woningeigenaren met een huis in de kern van het aardbevingsgebied kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning, indien ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De selectie vindt plaats in april en mei 2020. Daarna horen de aanvragers of ze zijn geselecteerd voor deelname aan het Koopinstrument.

Voorwaarden

De voorwaarden zijn dat de woning in het aardbevingsgebied moet staan. Op de website van NCG staat een overzicht met postcodes die vanaf dit jaar in aanmerking komen voor het Koopinstrument. Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen.

Daarnaast moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan. Eerder was dit een periode van twaalf maanden.

Bijzondere omstandigheden

Woningeigenaren met bijzondere omstandigheden krijgen voorrang bij het opkopen van de woning. Zij krijgen voorrang boven de eigenaren waarvan de woning alleen langdurig te koop staat. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld een medische indicatie, familieomstandigheden of woon-werkafstand. Sinds dit jaar wordt ook significante schade door mijnbouw als bijzondere omstandigheid aangemerkt.

Twee aanvraagrondes

Het Rijk en de regionale overheden hebben onlangs nieuwe afspraken gemaakt over het Koopinstrument. Zo wordt het Koopinstrument verlengd tot en met 2024 en is het toepassingsgebied uitgebreid.

Verder zijn er vanaf dit jaar twee aanvraagrondes voor het Koopinstrument in plaats van een. Een ronde in maart en een ronde in september. Voor beide aanvraagrondes is 10 miljoen euro beschikbaar.

Aanmelden kan van maandag 9 maart tot en met zondag 5 april 2020 via het formulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen.

Voor meer informatie: ncg.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen