Schrikkeljaar 2020: zaterdag 29 februari een bijzondere dag, maar waarom?

Foto: De Redactie

Vandaag, zaterdag 29 februari, is het schrikkeldag. Eens in de vier jaar is de zestigste dag van het jaar niet 1 maart, maar 29 februari. Deze dag komt alleen voor in het Schrikkeljaar, maar waarom eigenlijk?

Een normaal jaar telt 365 dagen. Maar omdat een tropisch jaar niet precies 365 dagen telt, maar eigenlijk 365,2421875 wordt er elke vier jaar een dagje extra geteld in de kalender. Een tropisch jaar is de gemiddelde tijd tussen twee passages van de zon door het lentepunt.

Oorsprong

De schrikkeldag werd voor het eerst voorgesteld in maart 237 voor Christus. Het was de bedoeling dat op die manier de loop van de Egyptische kalender nauwkeuriger zou lopen met de seizoenen. Maar het was toen alleen nog een idee.

Het werd pas echt toegepast in de juliaanse kalender. De extra dag werd toen aan 23 februari vastgeplakt als nummerloze dag. De maand februari telde toen dus gewoon 28 dagen volgens de kalender. Pas jaren later stapten we van de nummerloze dag tussen 23 en 24 februari af. De schrikkeldag kreeg een eigen nummer en zo ontstond 29 februari.

Bijzondere dag

En hoewel het voor veel mensen gewoon weer een normale dag is, is het voor anderen toch speciaal. Dit jaar zijn op 29 februari namelijk ruim 11 duizend mensen jarig. Dat meldt het CBS. Ben je geboren op deze dag dan word je ook wel een ‘schrikkelkind’ genoemd. De verjaardag wordt meestal op 28 februari of op 1 maart gevierd.

Schrikkeldag blijkt ook volgens de organisatie een populaire trouwdag in februari te zijn. En daardoor zijn er ook veel mensen die hun huwelijksjubileum vieren op deze dag.

Een bekend gezegde is: “Heeft februari negentwintig dagen, dan mogen de meisjes de jongens vragen”.

In 2024 is het opnieuw schrikkeljaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden