Géén baggerproblemen met PFAS

Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Er zit heel weinig PFAS in de waterbodem in Groningen en Drenthe. Dat blijkt uit onderzoek door Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.

Dit betekent dat de waterschappen de planning voor het baggeren in de provincies normaal kunnen uitvoeren, meldt waterschap Noorderzijlvest.

Sinds 8 juli vorig jaar gelden in Nederland voor PFAS strenge normen voor het verspreiden en toepassen van grond en bagger. Deze normen zijn door het Rijk vastgesteld. Landeigenaren maken zich sindsdien zorgen over het ontvangen en verwerken van bagger.

Uit het onderzoek, waarbij 50 watergangen in de provincie zijn onderzocht blijkt dat de concentratie aan PFAS in de bagger ruimschoots onder de norm blijft die geldt voor het verspreiden van bagger op een aangrenzend stuk land. Deze onderzochte locaties zijn representatief voor het landelijk gebied.

Projecten kunnen nu weer doorgaan

Omdat de kwaliteit van de bagger voldoet aan de verspreidingsnorm, kunnen de waterschappen, landeigenaren en het bedrijfsleven doorgaan met het baggeren in het buitengebied en het afzetten van de bagger op een aangrenzend perceel.

Eerste waterbodemkwaliteitskaart voor PFAS

De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in een waterbodemkwaliteitskaart. De dagelijkse besturen van de beide waterschappen hebben deze kaart onlangs officieel vastgesteld. Daarmee hebben Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s als eerste een waterbodemkwaliteitskaart voor PFAS. De kwaliteit van de bagger van onverdachte watergangen kan nu eenvoudig op de kaart worden afgelezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen