Blue Monday: De meest deprimerende dag van het jaar?

Foto: nieuws.nl

De feestdagen zitten erop, goede voornemens zijn mislukt en het werk is weer begonnen: volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall zijn dit de ingrediënten voor de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday. Daarnaast zijn de ochtenden vaak nog donker en is de maandag voor veel mensen toch al de zwaarste dag van de week.

De theorieën van Arnall zijn niet onomstreden, maar volgens eigen zeggen heeft Arnall via een wetenschappelijk verantwoorde formule deze dag in 2005 uitgevonden. Het is de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Hoewel Arnall veel kritiek kreeg is er ieder jaar veel aandacht voor dit fenomeen en hebben sommige winkels zelfs Blue Monday aanbiedingen om je weer wat beter te laten voelen.

Ook is er meer aandacht voor de ongeveer 800.000 Nederlanders die jaarlijks kampen met een stemmingsstoornis. Deze maandag zijn er verschillende evenementen om aandacht te vragen voor het onderwerp.

Gooi het roer om

Je kunt op Blue Monday natuurlijk bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt het ook anders doen. Je komt nergens als je je gaat gedragen naar het fenomeen. Je moet uit het leven halen wat erin zit. En, ja, dat is voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan. Maar om het voor iedereen wat makkelijker te maken om Blue Monday door te komen hebben we wat tips voor je opgezocht.

Ga erop uit

Buitenlucht doet een mens goed en beweging geeft endorfine, het gelukshormoon. Als je dus buiten lekker actief bezig gaat zijn ben je in no-time energiek en blij.

Het is ook goed om op Blue Monday contact te hebben met mensen. Praat met je collega’s, vrienden en familie. Dat hoeven geen diepgaande gesprekken te zijn. Het kan gaan over het weer, die vakantie waar je naar uitkijkt of, lekker simpel, over Blue Monday.

Tips

Patrick van Hees is de schrijver van het boek ‘De geluksprofessor’. ‘Hij zegt dat geluk voor 45 procent is terug te voeren op hoe iemand in het leven staat. 10 procent van ons geluksgevoel komt uit toeval. En 30 procent heeft te maken met aangeboren levensvaardigheden. Denk daarbij vooral aan het kunnen onderhouden van sociale contacten’.

En Van Hees heeft ook wat tips om je beter te voelen op Blue Monday. En elke andere dag die net wat minder voelt, natuurlijk.

  • Zorg voor een kleurrijk ontbijt met extra fruit;
  • Ga de deur uit, bijvoorbeeld wandelen of een stukje fietsen;
  • Laat je even helemaal gaan. Dus zing uit volle borst mee met je favoriete liedje, of ga al dansend het eten koken vanavond.

De belangrijkste tip volgens ons is: Blijf lachen. Het is het beste medicijn. Door lachen maak je endorfine aan en dat heeft een positief effect op stemming en gevoel.

Ga je je rot voelen omdat het Blue Monday is? Of ga je van je dag maken wat je kan en vanavond doen wat je het liefste doet?

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden