Henk en Henk ’taalhelden’ van de provincie

Foto: © Henk Tammens

Door taalles ging voor Henk Bijlholt (59) en Henk Bruinink (55) een wereld open. De twee mannen zijn genomineerd voor de Taalheldenprijs 2019 in de categorie ‘Taalcursist’.

Ze gingen in de jaren zestig en zeventig naar de lagere school. Daarna hebben ze niet verder geleerd. Uiteindelijk gingen ze bij iederz werken, het sociale werk-leerbedrijf van de gemeente Groningen, waar ze nog steeds werken.

Sinds twee jaar volgen ze een taal- en computercursus bij WIJ Oosterparkwijk. “Twee jaar geleden ging ik naar het WIJ-team omdat ik papieren moest invullen”, vertelt Bruinink. “Toen hoorde ik over een cursus om lezen en schrijven bij te spijkeren.” Bijlholt had hier ook wel oren naar. Taalbegeleider Regina Schotsman, medewerker bij WIJ Oosterparkwijk, volgde ondertussen een training aan het Alfa-college. Naast Henk en Henk geeft ze nu les aan nog drie cursisten. Henk en Henk krijgen met z’n tweeën les van Schotsman.

Grote sprongen gemaakt

Bijlholt, Bruinink en Schotsman zijn al twee jaar een team. Elke dinsdagochtend geeft Schotsman de mannen taal- en computerles, twee uur achter elkaar. “Het gaat een stuk beter nu”, vindt Bruinink. “Met internetbankieren bijvoorbeeld.”

Schotsman: “In het begin konden ze op het gebied van lezen, schrijven en computers bijna niks. Ze wisten bijvoorbeeld niet hoe je een computer moet opstarten. Maar nu zijn ze wel zo goed op weg dat ze van alles kunnen: mailen, foto’s downloaden en letters groter en kleiner maken bijvoorbeeld. We hebben echt grote sprongen gemaakt.”

Alles gaat digitaal

“In onze tijd had je geen computers”, zegt Bruinink. “Tegenwoordig wel, alles gaat digitaal. Ik kan me er nu wel mee redden. En door de taallessen van Regina kan ik dingen beter opschrijven.”

Henk en Henk zijn blij met hun taal- en computerlessen. Ze zijn er zelfs zo enthousiast over, dat ze maar liefst 30 collega’s bij iederz hebben aangespoord om ook op les te gaan. Bijlholt: “En er zijn nog wel meer die we over de drempel kunnen helpen.”

“Laaggeletterdheid wordt vaak onterecht verward met domheid. Vaak is het een manier van leven geworden, misschien zelfs overleven. Des te meer getuigt het van moed en dapperheid om dat te doorbreken. Ik vind het knap als je dit op deze leeftijd oppakt en zover komt en ook anderen motiveert. Mijn collega’s en ik zijn supertrots op ze,” aldus Schotsman

Nu zijn ze de ’taalhelden’ van de provincie Groningen en gaan ze op voor de landelijke publieksprijs. Stemmen kan tot en met 23 februari via de website www.taalheld.nl gestemd worden.

Op 3 maart 2020 reikt prinses Laurentien de landelijke Taalheldenprijzen 2019 uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen