Museum Storyworld opent zaterdag de deuren in Forum Groningen

Storyworld, het leukste museum van Nederland over strips, animaties en games opent zaterdag 11 januari de deuren. Vier bijzondere gasten, namelijk Aladdin, Aloy, Spiderman en Lucky Luke verrichten om 10.00 uur de openingshandeling van Storyworld.

Woensdagmiddag kreeg de pers alvast een rondleiding door het nieuwe museum op de zesde etage van het Forum door trotse directeur Hans Poll.

‘Het begint bij het begin’

Bij de entree van Storyworld is de geschiedenis te zien. Storyworld heeft een vaste route, waarbij bezoekers alle aspecten van verhalen tegenkomen. Het begint bij het begin: Van het bedenken over wie en waar het verhaal zich afspeelt. Personages als The Lion King en Aladdin zijn hier te zien.

Vervolgens lopen bezoekers door verschillende media, waarmee het verhaal verteld kan worden: strips, animaties en games. De strips zijn te ontdekken in de tweede zaal. Hoogtepunten worden getoond van onder andere de Groningse striptekenaar Barbara Stok. ‘Een goed begin, vind je niet?’, aldus directeur Poll.

Vervolgens is het productieproces van animaties te ontdekken aan de hand van originele tekeningen, storyboards en flipbooks.

In het vierde deel is de rol van het verhaal in computergames te zien.

In Storyworld staan verschillende interactives. Dat zijn installaties waar bezoekers zelf iets kunnen doen, zoals bijvoorbeeld ‘gekke bekken trekken’. Als je bijvoorbeeld blij kijkt dan zie je het stripfiguurtje ook blij kijken. Of zelf een stop-motionfilmpje maken, waarbij de poppetjes beeld voor beeldje gefotografeerd worden. Een bekend voorbeeld is een originele Loekie de Leeuw, die in de jaren ’80 gebruikt werd in tv-reclames.

The Art of Loish

In de laatste ruimte presenteert Storyworld meerdere keren per jaar het werk van een bekende maker. Vanaf de opening zaterdag is ‘The Art of Loish’, het werk van Nederlandse illustratrice en animatiemaker Lois van Baarle, ook bekend als Loish, te zien. Ze ontwerpt onder andere personages voor animatiefilms en computergames, waaronder Horizon Zero Dawn (2017). Momenteel heeft Lois van Baarle groot succes met haar vrije werk waarin jonge vrouwen centraal staan.

Opening Storyworld

In het hele Forum is het feest. Aanschuiven kan onder andere bij workshops striptekenen, korte animatiefilms kijken, je laten schminken, gamen, strips lezen, demonstraties bijwonen en buttons stampen. Ook kun je een levende selfie maken met Spiderman, Aloy, Lucky Luke of Aladdin. Het feest is tussen tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Het openingsmoment kan gratis bijgewoond worden, even als het meedoen met alle workshops en activiteiten. Voor Storyworld zelf koop je een ticket. Tot 17.00 uur kun je naar binnen. Om 18.00 uur sluit Storyworld.

Storyworld is onderdeel van Forum Groningen en te vinden op de zesde verdieping. Vanaf 11 januari is het museum te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Locatie

Forum Groningen, Nieuwe Markt 1 in Groningen

Voor meer informatie: storyworld.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden