Vuurwerkslachtoffers, dichte mist en incidenten

Foto: Lisanne Buurma

De jaarwisseling kenmerkte zich door verraderlijke dichte mist, vuurwerkslachtoffers en diverse incidenten.

(Vuurwerk)slachtoffers

In het Brandwondencentrum Groningen werden 37 mensen behandeld. Dat is meer dan voorgaande jaren, melden diverse media. In het Brandwondencentrum worden mensen uit Noord- en Oost-Nederland behandeld.

Van de slachtoffers raakten 16 gewond door vuurwerk en 14 door carbid. De overige slachtoffers liepen brandwonden op door onder andere oliebollen bakken, een brandende kaars en vreugdevuur. Tien patiënten waren jonger dan 15 jaar.

Bij de Spoedeisende hulp van het Martini Ziekenhuis moesten vier personen met vuurwerkverwondingen worden behandeld en één persoon werd opgenomen met een alcoholvergiftiging.

In het UMCG werden drie vuurwerkslachtoffers behandeld. Twee personen liepen oogletstel op en één persoon verwondde zijn hand. Ook werd daar een persoon opgenomen met een alcoholvergiftiging.

Mist

Tijdens de jaarwisseling was sprake van dichte en verraderlijke mist, waarbij het zicht vaak niet meer dan 50 meter en op veel plekken zelfs minder dan 10 meter zicht was.

Hierdoor ontstonden verschillende ernstige verkeersongelukken, meldt de politie. Bij onder andere een ernstige kettingbotsing ter hoogte van het Friese Akkrum overleed een vrouw uit Dokkum, raakten twee mensen gewond en waren 17 personen lichtgewond.

Geweld tegen hulpverleners

In de provincie waren twee incidenten waarbij sprake was van geweld tegen hulpverleners. In Nieuwe Pekela werd tijden het blussen van een brand op straat een vuurwerkbom onder een bluswagen gegooid. Een agente raakte hierbij lichtgewond. Vier politieagenten die bezig waren met hulpverlening bij een woningbrand in Muntendam werden beschoten met een lawinepijl. Hierbij raakte niemand gewond.

Er werden nog geen verdachten aangehouden. De politie vraagt getuigen, die iets gezien hebben contact op te nemen met 0900-8844.

Incidenten in Groningen

In de stad Groningen kwamen enkele meldingen van zakkenrollerij binnen. Daarop hebben agenten, die specifiek surveilleerden op verdachten van zakkenrollerij, een aanhouding verricht.

In de vroege ochtend waren in de binnenstad van Groningen nog enkele opstootjes, waarbij het uitgaanspubliek met elkaar slaags raakte. Daarbij werden vier aanhoudingen verricht. In de Merelstraat in Groningen liep een man brandwonden op, die uit eigen beweging een vreugdevuur in was gelopen. Het slachtoffer is voor verdere medische behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Ook zijn er in de stad diverse vernielingen gepleegd, zoals bushokjes.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden