Wat zijn de (financiële) veranderingen in 2020?

Foto: Publiek Domein

Het nieuwe jaar is begonnen en dit brengt altijd financiële veranderingen. Traditiegetrouw gaan er op 1 januari allerlei nieuwe wetten en regels gelden en dat raakt ieders portemonnee.

Een selectie uit de vele maatregelen:

Werk en inkomen

  • De bedragen van het minimumloon gaan ruim 1% omhoog. Vanaf je 21e heb je sinds 2019 recht op het volledige minimumloon;
  • Ook de hoogte van een aantal uitkeringen wordt aangepast. Het gaat om de bijstand, de IOAW en IOAZ, de AOW en de Anw;
  • Vanaf 1 januari gaan de belastingtarieven van 3 naar 2 schijven en zijn er nieuwe tarieven voor de inkomstenbelasting. Vanaf 2020 geldt er 1 belastingtarief (37,35%) voor alle inkomens tot 68.507 euro en 1 belastingtarief (49,5%) voor alle inkomens boven dat bedrag;
  • De hoogte en berekening van de transitievergoeding verandert. Vanaf 1 januari heeft een werknemer vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding;

Familie en gezin

  • De kinderopvangtoeslag gaat in 2020 omhoog;
  • Vanaf 1 januari 2020 gaat de duur van de partneralimentatie omlaag. Een ex-partner betaalt dan nog 5 jaar partneralimentatie. Dat was 12 jaar.

Zorg en gezondheid

  • In 2020 veranderen verschillende regels binnen de langdurige zorg. De overgangsregelingen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) stoppen per 1 januari. Hieronder valt bijvoorbeeld het overgangsrecht voor beschermd wonen.
  • Voor zowel alleenstaanden als partners stijgt de zorgtoeslag. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt met 60 euro tot 1248 euro en voor partners stijgt de toeslag met 84 euro naar 2388 euro.
  • De wettelijke bewaartermijn van medische dossiers wordt verlengd van 15 naar 20 jaar.
  • Het basispakket van de zorgverzekering breidt uit vanaf 2020. Kijk hier naar een overzicht van de uitbreiding.

Wonen

  • De hypotheekrenteaftrek voor mensen met een inkomen boven de 68507 euro gaat omlaag van 49 naar 46 procent. Het eigenwoningforfait gaat omlaag naar 0,6% van de WOZ-waarde, maar de WOZ-waarde stijgt wel met 8 tot 10% gemiddeld is de verwachting.
  • De maximale inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen

AOW en pensioen

  • De AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2020 niet omhoog. Dat betekent dat de AOW-leeftijd 66 jaar +4 maanden blijft.

Overheid en veiligheid

  • De dienstplicht voor vrouwen gaat gelden. Vanaf 1 januari 2020 krijgen alle meisjes van 17 jaar een brief over de dienstplicht. In de praktijk verandert er weinig. De dienstplicht bestaat nog steeds maar Defensie roept sinds 1996 geen nieuwe dienstplichtigen meer op.
  • Iedere Nederlander kan straks de post van de Belastingdienst óf digitaal óf op papier ontvangen. Ter voorbereiding hierop wordt de Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst vanaf 1 januari 2020 al aangepast.

Gas en licht

De energierekening gaat voor de meeste huishoudens omlaag, zo voorspelt vergelijkingssite Pricewise. Een gemiddeld Nederlands huishouden zou ongeveer 70 euro per jaar goedkoper uit zijn. Het lager uitkomen van de energierekening komt door een wijziging in de belastingregels. De belasting op aardgas gaat omhoog, die op elektriciteit omlaag. De belastingvermindering, een vast bedrag per energieaansluiting dat wordt afgetrokken van de energiebelasting, gaat omhoog. Het belastingdeel van de energierekening zal door deze maatregel met ongeveer 100 euro dalen.

Tanken flink duurder

Tanken wordt net als vorig jaar opnieuw duurder. Niet alleen de benzineprijs stijgt, diesel en LPG stijgen mee. De accijns op benzine stijgt met ruim 1 cent. Voor een volle tank van 40 liter betalen automobilisten ongeveer 0,60 euro meer. Diesel stijgt met meer dan een halve cent per liter (0,00793 euro p/l). In het geval van LPG wordt het bedrag per liter verhoogd met iets meer dan een kwart cent (0,00298 euro p/l).

Rokers duurder uit

Ook rokers zijn volgend jaar duurder uit. Sigaretten, tabak en sigaren worden in 2020 twee keer duurder. Een pakje van twintig sigaretten wordt per 1 januari 14 cent duurder. Op 1 april komt daar nog eens een hele euro bij. Een pakje shag van 40 gram wordt 0,35 cent duurder en daar komt per 1 april nog 2,50 euro bij.

Motorrijtuigenbelasting

Eigenaren van een oudere dieselauto betalen vanaf 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag van 15 procent op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Fijnstof, zoals roet, is slecht voor het klimaat en onze gezondheid. De overheid wil daarom het bezit en het gebruik van vervuilende auto’s minder aantrekkelijk maken. Voor een gemiddelde auto die op diesel rijdt, en tussen de 1350 en 1450 kilo weegt, kost dat 225 euro per jaar.

Fiets van de zaak

Vanaf 1 januari 2020 wordt de fiets van de zaak een stuk aantrekkelijker door een versimpeling van de fiscale fietsregeling voor woon-werkverkeer. De werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen.

De werkgever betaalt de fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Wel krijgt de werknemer te maken met een bijtelling bij het salaris. Uiteindelijk betaalt de werknemer daardoor enkele euro’s per maand extra belasting.

De veranderingen voor Ondernemers zijn hier te lezen.

Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ van Wijzer in geldzaken, een initiatief van de Rijksoverheid en Partners kan iedereen zijn persoonlijke situatie zien van deze veranderingen.

 

(Bron: Rijksoverheid.nl en RTLZ)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen