Vuurwerk: ‘Wat zijn de regels wat wel en niet mag?’

Foto: Publiek Domein

Sinds zaterdag 28 december is de verkoop van vuurwerk gestart. Ook maandag en dinsdag kan nog vuurwerk gekocht worden. De verkoop van vuurwerk mag in de laatste 3 dagen van het jaar verkocht worden, behalve op zondag. Sinds deze jaarwisseling is het verplicht dat verkopers gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten meegeven aan klanten.

Maar wanneer mag je het precies afsteken, hoeveel vuurwerk mag je hebben en welk vuurwerk mag je afsteken?

Hieronder een overzicht wat wel en niet mag:

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Vuurwerk mag net als de vorige jaren, afgestoken worden op oudjaarsdag om 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 1 januari om 2.00 uur. Als je te vroeg, of op nieuwjaarsdag te lang doorgaat, kun je een boete krijgen.

Wie buiten die tijden aan het knallen is, riskeert een boete van 100 euro en moet het vuurwerk dat hij nog heeft inleveren. Kinderen van 12 tot 18 jaar worden doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf. En word je betrapt met illegaal vuurwerk is de boete tot 400 euro per artikel en in sommige gevallen kun je een gevangenisstraf krijgen.

Hoeveel vuurwerk mag je hebben?

Particulieren mogen maximaal 25 kilo, legaal vuurwerk in huis hebben. Dit mag ook buiten de verkoopdagen, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats.

Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?

Dat ligt eraan wat voor soort vuurwerk het is. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) voor het afsteken staat op de verpakking vermeld. Vanaf 12 jaar mag je alleen het lichtste vuurwerk kopen, zoals sterretjes. 16-jarigen mogen al wat harder knallen, zoals rotjes en lichte sierpijlen en pas vanaf je 18e mag je aan de gang met het grote werk. Hieronder vallen vuurpijlen en hardere knallers.

Mag je overal vuurwerk afsteken?

Nee, dat mag zeker niet. Gemeenten mogen vuurwerk in bepaalde gebieden verbieden. Dat gebeurt vooral rond scholen, ziekenhuizen en dierenasiels, maar maar ook op andere plekken kan het afsteken van vuurwerk verboden zijn.

In Groningen zijn tijdens oud en nieuw 10 vuurwerkvrije zones: Uitgaansgebied Binnenstad, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Martini Ziekenhuis, Noorderbegraafplaats (Moesstraat), Begraafplaats Esserveld, Kinderboerderij Stadspark, Verpleeghuis Maartenshof (Schaaksport) en Woonzorgcentrum Heymanscentrum (Henri Dunantlaan), omgeving rondom kinderboerderij Eelderbaan en manege Sontweg. Voor meer informatie: gemeente.groningen.nl 

Hoe weet je of je legaal vuurwerk koopt?

Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de vastgestelde verkoopdagen. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst ‘geschikt voor particulier gebruik’ en informatie over de fabrikant. Ook het productiejaar en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk staat hierop vermeld.

Hoe steek je veilig vuurwerk af?

Gebruik voor het afsteken een aansteeklont en draag een vuurwerkbril. Ga niet experimenteren met vuurwerk. Sinds vorig jaar is een laneerstandaard voor pijlen verplicht. Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter. Ieder jaar weer gebeuren ongelukken omdat mensen onveilig omspringen met vuurwerk.

Enkele andere tips:

Lees altijd de gebruiksaanwijzing;
Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat het te snel ontbrandt;
Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk;
Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies bijvoorbeeld voor kleding van spijkerstof, wol of katoen. En draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen;
Standaard kopen is verplicht;
Experimenteer niet met vuurwerk;
Steek geen vuurwerk af vanuit je hand.

Meer veiligheidstips zijn te vinden op Veiligheid.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen