Nijestee viert 100-jarig bestaan met 100 bomen

Foto: Siese Veenstra

Nijestee viert dit jaar haar 100-jarig bestaan, daarom plant de woningcorporatie honderd bomen in de stad Groningen. De eerste boom, een bijzondere zakdoekjesboom, werd vrijdagochtend geplant door wethouder Roeland van der Schaaf en Nijestee-directeur Pieter Bregman.

Voor deze eerste boom werd een binnenterrein in de Oosterparkwijk uitgekozen op de hoek van de Gorechtkade en de Ripperdalaan. Nijestee verhuurt de meeste woningen in deze wijk, die in 2019 ook honderd jaar bestaat.

De zakdoekjesboom (Davidia involucrata) is afkomstig uit West-China en wordt tussen de acht en vijftien meter hoog. In Nederland is het een vrij zeldzame boom die vooral bekendstaat om haar spectaculaire bloei. Het is een boom die vlinders, bijen en hommels aantrekt.
De overige 99 bomen worden verspreid over de stad geplant in goed overleg met huurders en direct omwonenden. De boomsoort is afhankelijk van de locatie.

100 jaar Nijestee

In 1919 werden twee corporaties opgericht: de woningbouwverenigingen Gruno en Groningen. Deze verenigingen bouwden betaalbare woningen voor mensen met weinig geld die in slechte, ongezonde situaties woonden. De eerste projecten waren twee tuindorpen met veel groen: de oude Grunobuurt en Het Blauwe Dorp in de Oosterparkwijk. Veel tuindorpen zijn gebouwd vanaf de jaren twintig om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde arbeiderswoningen in grote steden. Woningen stonden in die tijd in een groene omgeving, waren licht, ruim en hadden vaak een eigen tuin zodat bewoners gezond konden leven. Gruno en Groningen werden 31 december 1998 samen woningcorporatie Nijestee.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden