Welke veiligheidskleding heb je nodig om veilig te werken?

Foto: CC0

Advertorial – In een groot aantal sectoren, hoort een uniform erbij. In sommige sectoren, zoals de bouw en de groendienst, zijn enkele delen van de outfit zelfs verplicht volgens de Arbowet, om jouw veiligheid te verhogen. Maar weet je ook wat de vaakst gebruikte veiligheidskleding is en welke sectoren deze kleding gebruiken?

De bekendste veiligheidskleding

  • Veiligheidsschoenen: veiligheidsschoenen zijn er in allerlei vormen en uitvoeringen, want ontzettend veel sectoren gebruiken ze. Ze behoren dan ook tot de persoonlijke beschermingsmiddelen, die je als werknemer krijgt en verplicht moet dragen om te voldoen aan de normen. Afhankelijk van de normen, worden er passende veiligheidsschoenen gekozen. Als je bijvoorbeeld werkt met elektrische apparatuur, moeten de schoenen of laarzen elektrische spanning isoleren. Als lassen tot je takenpakket behoort, dan is het belangrijk dat de schoen volledig is afgesloten, zodat vloeibaar metaal je voet niet kan raken. Werknemers die werken met chemicaliën, dragen dan weer schoenen met extra bescherming hiertegen. 
  • Brandwerende kleding: is er een mogelijkheid dat je tijdens het werk met vuur of vonken in aanraking komt? Dan heb je brandvertragende kleding nodig, zoals brandvertragende overalls en jassen. 
  • Veiligheidshelmen: hangt er bij de werklocatie een rond, blauw bord met een witte afbeelding van een helm? Dan is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. Velen denken dat dit enkel verplicht is in de bouw, maar ook op andere plaatsen waar je kunt worden getroffen door wegvliegende of vallende voorwerpen, zoals in productiebedrijven kan een veiligheidshelm verplicht zijn.  
  • Oranje hesjes: ooit waren de hesjes geel, nu is er een overgangsperiode naar oranje. Welk kleur je ook draagt, door deze hesjes word je duidelijk gezien op de werkvloer. De reflecterende delen zorgen ook voor zichtbaarheid als het donker wordt. 

Leren over jouw veiligheidskleding

Nu denk je misschien: “Maar hoe weet ik dan wat ik precies moet aanhebben?”. Uiteraard gaat jouw werkgever ervoor zorgen dat je de juiste veiligheidskleding krijgt. Gelukkig krijg je ook uitleg over veiligheidskleding tijdens jouw VCA cursus. Met een VCA diploma kun je aantonen dat je weet hoe je veilig, milieuvriendelijk en gezond kunt werken. Omdat een VCA cursus door ontzettend veel werkgevers als verplichting wordt gesteld om te mogen werken, leer je dus alles over veilig werken met de correcte veiligheidskleding in jouw sector.

Veilig werken in Groningen

Wil je alles leren over veilig werken in jouw sector? Schrijf je dan nu in voor een VCA Groningen cursus (klassikaal of online) of examen. Zo kun je jouw VCA gewoon in de buurt halen! 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden