Aletta Jacobsprijs 2020 voor Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib

Foto: Iris Planting/DuchtandFamous

Drs. Khadija Arib krijgt de Aletta Jacobsprijs 2020 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De Voorzitter van de Tweede Kamer krijgt de prijs voor haar inzet voor vooral Marokkaanse vrouwen in Nederland, haar voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond en voor de wijze waarop zij het vieren van 100 jaar kiesrecht in Nederland aandacht heeft gegeven als een viering van het algemeen kiesrecht, voor mannen én vrouwen.

Het is vandaag, 28 september 2019, precies 100 jaar geleden dat de wet in werking trad waarmee het actief kiesrecht voor vrouwen werd ingesteld, mede dankzij de strijd van Aletta Jacobs. De prijs wordt op 6 maart 2020 uitgereikt.

“Juist in het jaar waarin we 100 jaar kiesrecht vieren, willen we met de toekenning van de prijs aan Khadija Arib benadrukken hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen nog steeds zijn”, zegt juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker.

“De jury is onder de indruk van de wijze waarop zij in alles wat ze doet laat zien hoe cruciaal het is om blijvend op te komen voor de universele waarden die horen bij een democratie. Ze weet uit eigen ervaring dat die waarden niet vanzelfsprekend zijn”.

“Het was allesbehalve vanzelfsprekend dat juist een vrouw met haar achtergrond Kamervoorzitter zou worden. Ze leidt met strakke hand, humor én charme, op een indrukwekkende en bezielende wijze de Tweede Kamer”.

Dankzij haar vieren we volgens de RUG niet in 2017, toen alle mannen 100 jaar konden stemmen, maar in 2019 100 jaar algemeen kiesrecht: “er is juist dit jaar geen betere winnares van de Aletta Jacobsprijs denkbaar”.

Aletta Jacobsprijs

De RUG reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. Aan de prijs is een geldbedrag van 5.000 Euro verbonden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden