Forum Groningen: Diverse activiteiten tijdens Week van de Alfabetisering

Foto: De Redactie

Tijdens de Week van de Alfabetisering organiseert Forum Groningen diverse activiteiten.

In de gemeente Groningen zijn ongeveer 20.000 volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook digitaal minder vaardig. Dit heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Groningen kent een hoge geletterdheid, maar het percentage laaggeletterden ligt met 8 tot 11 procent maar net onder het landelijk gemiddelde.

Een goede beheersing van taal maakt mensen en daarmee onze maatschappij sterker. Tijdens de week van de Alfabetisering van 9 tot 15 september komen gemeente, bedrijven, bibliotheken, scholen en vele tienduizenden mensen samen met Stichting Lezen & Schrijven in actie voor een geletterd Nederland.

Forum Groningen organiseert structureel activiteiten voor de ontwikkeling van (digi)taalvaardigheden. Er zijn taalcafé’s, cursussen Klik en Tik, en ‘omgaan met de e-overheid’, leesclubs makkelijk lezen en digitale-inloopspreekuren voor hulpvragen m.b.t. laptop, tablet, smartphone, internet en digitalisering. Onze activiteiten zijn in vrijwel alle vestigingen en vinden doorgaans wekelijks plaats.

Op dinsdagochtend 10 september organiseert het Forum een feestelijke muziekochtend voor dezelfde doelgroep. Muziek in Bedrijf verzorgt deze ochtend. Aansluitend biedt het Forum een exemplaar van de bundel ‘Dat redt stoe’ aan aan Hans Blom, brandstore manager van Hema Groningen. Hierbij zullen taalambassadeur Bert Vrijenhoek en oud-voetballer Henk de Haan, een koppel uit het boekje, hun medewerking verlenen. De Hema zet zich met de Hema Foundation in voor het bestrijden van laaggeletterdheid.

Overzicht activiteiten Week van de Alfabetisering

Dinsdag 10 september

Feestelijke muziekochtend door Muziek in Bedrijf van 10.00 – 11.00 uur in Muziekschool Sint Jansstraat 7 in Groningen.
Om 11.30 uur uitreiking bundel ‘Dat redt stoe’ aan brandstore manager Hans Blom in het restaurant van de Hema, locatie Herestraat 64 in Groningen

Project DigiTaalBeter

Presentatie projecten studenten Alfa-College ten behoeve van mensen die moeite hebben met taal, lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden makkelijker te maken. De opdrachten zijn verstrekt door de Gemeente Groningen, IEDERZ, GKB, WIJ Oosterparkwijk en het Forum Groningen De prachtige eindproducten van de studenten worden tijdens een Taalbuffet geëxposeerd.

Dinsdag 10 september van 12.00 – 13.00 uur bij Alfa-college, locatie Kluiverboom, Kluiverboom 3 in Groningen.

Donderdag 12 september

Benoeming Groningse Taalhelden, waaraan commissaris van de Koning René Paas en Elly Pastoor, voorzitter Provinciaal Bondgenootschap voor een geletterd Groningen, beiden als ambassadeurs van laaggeletterdheid hun medewerking verlenen. Stadsdichter Renée Luth en rapper Ferry zullen de bijeenkomst opluisteren met hun bijdrage. Voorafgaand aan de Taalheldenuitreiking is een expositie te bezichtigen over laaggeletterdheid door studenten van de Academie Minerva en Alfa College.

Van 13.00 uur tot 16.00 uur in het Provinciehuis, Martinikerkhof 12 in Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden