Code Rood verstoort vijf boorlocaties in protest tegen gaswinning

Foto: Code Rood Groningen

In Noord-Oost Groningen wordt deze week volop actie gevoerd tegen de gaswinning tijdens de Week van het Gronings Verzet, georganiseerd door Code Rood Groningen.

Op ten minste vijf boorlocaties zegt de actiegroep dinsdagavond werkzaamheden te verstoren door Groningers die op verschillende manieren hun ongenoegen met de gaswinning en de gasbevingen kenbaar maken.

Onder het motto ‘Stank voor dank’ is in Holwierde een aantal liters gierst voor de ingang van de boorlocatie gedumpt.

Strandfeestje

Op andere locaties worden spandoeken opgehangen en beveiligers beziggehouden. Vanaf 20.00 uur is er een strandfeestje bij een boorlocatie in Leermens. Daar is voor de gelegenheid een zandstrand voor de ingang aangelegd.

‘De gasbevingen in dit gebied gaan onophoudelijk door en zorgen niet alleen voor schade aan huizen en gebouwen, maar ook voor heel erg veel stress en angst onder bewoners. Dat moet stoppen. De NAM, Shell en Exxon nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de gaswinning en de Staat steunt hen daarbij. Deze week zijn we begonnen met vriendelijke acties tijdens de Bauke Mollema tour, maar we gaan nu een stap verder met kattenkwaad en burgerlijk ongehoorzaam protest, om te laten zien dat het ons menens is,’ zegt Elyne, woordvoerder van Code Rood Groningen.

Het zandstrand staat symbool voor het steeds verder zakken van het land door de gaswinning, in combinatie met het stijgen van de zeespiegel door klimaatverandering.

Meer protesten

De rest van de week staan er nog meer protesten en blokkades gepland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen