Mogelijk botulisme in het Noorddijkstermaar in Beijum

Foto: Google Maps

Er is een vermoeden van botulisme in het Noorddijkstermaar, de hoofdwatergang die dwars door de Groninger wijk Beijum loopt.

Waterschap Noorderzijlvest waarschuwt hondenbezitters om geen honden te laten zwemmen in het Noorddijkstermaar. De waarschuwing geldt vooral voor hondenbezitters. Honden kunnen na zwemmen in besmet water mogelijk overlijden aan botulisme.

Botulisme

Botulisme is een bacterie die kan ontstaan in met name ondiep, stilstaand water water dat 20 graden Celsius of nog warmer als gevolg van een warme zomer.

Afhankelijk van het exacte type kan botulisme ook gevaarlijk zijn voor mensen. Daarom is altijd onderzoek naar het type botulisme nodig. Meestal gaat het om type C die in eerste instantie watervogels besmet. In dit geval zijn eenden besmet.

Eerste meldingen

Het waterschap kreeg de eerste meldingen van de dierenambulance. Inmiddels zijn een tiental kadavers van eenden opgeruimd. Het waterschap gaat het water op om te zoeken naar mogelijke kadavers die nog midden op het water drijven.

Een aantal kadavers is inmiddels opgestuurd naar het Diergeneeskundig Laboratorium in Lelystad om te bepalen om welk type botulisme het gaat. De uitslagen worden over anderhalve week verwacht, aldus het waterschap. Tot die tijd blijft de waarschuwing van kracht.

Melden

Het waterschap vraagt aan het publiek om eventuele kadavers die men aantreft bij het waterschap te melden via het waterloket: 050-3048911 of met de dierenambulance. Het advies is zelf geen kadavers op te ruimen.

Meer informatie over botulisme en hoe we ermee omgaan vindt u op noorderzijlvest.nl/botulisme

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden