‘Het Andere Monument’ markeert Aardbevingsellende

Het Andere Monument
Foto: Stichting Meent van der Sluis

Een acht meter hoog kunstwerk langs de A7 tussen Groningen gaat aandacht vragen voor de slachtoffers van de aardbevingen als gevolg van de gaswinning.

Dat maakte de Stichting Meent van der Sluis dinsdag bekend.

Gebarsten baksteen
Het roestig stalen kunstwerk van de Groninger kunstenaar Karel Buskes stelt een gebarsten baksteen voor en de barst licht op bij donker. De baksteen symboliseert de door de aardbevingen gehavende woningen en andere bouwwerken. Ook staat de baksteen symbool voor het levensgeluk en de toekomstverwachtingen van de getroffen bewoners.

Het Andere Monument bij nacht
Het Andere Monument bij nacht


‘Het Andere Monument’

De gebarsten baksteen wordt gelanceerd als ‘Het Andere Monument’, als tegenwicht aan de reusachtige gasmolecule in de middelberm van de A7 ter hoogte van Slochteren. De NAM plaatste deze acht jaar geleden om vijftig jaar gaswinning in het Slochterveld te vieren.

Voor de aardbevingsslachtoffers valt er niets te vieren en voor hen is het monument een klap in het gezicht, volgens Bergstra.

Crowdfunding
De stichting wil het benodigde geld van ongeveer drie ton ophalen met crowdfunding.

“De grootte van de giften is niet relevant, alleen al dat mensen de moeite nemen om bijvoorbeeld twee euro over te maken is een hart onder de riem van de aardbevingsslachtoffers”, aldus voorzitter van de stichting, Piter Bergstra.

Dr. Meent Van der Sluis
Inspiratiebron van de Stichting is Dr. Meent van der Sluis (1944 – 2000), die eind jaren tachtig al beweerde dat toenmalige aardbevingen in Drenthe het gevolg waren van de exploratie van de kleinere gasvelden in die provincie. Bovendien waarschuwde hij voor meer narigheid door gaswinning.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden