Hittemaatregelen op het spoor

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons

Spoorwegbeheerder ProRail en de NS hebben met het oog op de verwachte hittegolf deze week extra maatregelen genomen.

Zo geldt bij spoorwegbeheerder ProRail code rood. Deze code wordt van kracht wanneer er kans is op extra verstoringen op het spoor als gevolg van bijvoorbeeld extreme temperaturen. ProRail zet deze week extra verkeersleiders en storingsploegen in om storingen snel op te lossen.

Volgens ProRail kan bij temperaturen van boven de 25 graden een spoorstaaf wel 70 graden worden, waardoor het staal uitzet. Een stuk spoorrail van 30 meter kan wel een centimeter langer worden, waardoor kronkels in het spoor kunnen ontstaan en treinen kunnen stilvallen.

Bij het stilvallen van treinen kan de airco in de coupés uitvallen. Bij een storing deelt ProRail onder reizigers flesjes water uit in een gestrande trein.

Op zo’n negentig stations zijn inmiddels watertappunten geopend waar reizigers gratis een flesje kunnen vullen met kraanwater, meldt NS. De NS gaat zoveel mogelijk moderne Sprinters inzetten die airco hebben. Alleen in uiterste gevallen worden oude dubbeldekkers ingezet die niet over airco beschikken.

(Bron: nieuws.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden