Hondsdagen starten met ‘Code Geel’

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipeda Commons/ Maurice van Bruggen

Zaterdag begint de dag bewolkt. In de loop van de dag is er kans op stevige regen- en onweersbuien.

Het KNMI heeft voor zaterdagmiddag code geel afgegeven voor kans op onweersbuien met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur.

De weerswaarschuwing geldt voor Groningen vanaf 13.00 uur zaterdagmiddag tot zaterdagavond 21.00 uur. In de loop van de avond trekken de buien weg.

Vanaf zondag wordt het zonnig met temperaturen van 21 tot 25 graden. Vanaf maandag stijgt de temperatuur naar de zomerse waarden 26 tot 29 graden. Halverwege de week krijgen we heet zomerweer, meldt weeronline.

De temperaturen lopen op tot rond de dertig graden.

Hondsdagen

De Hondsdagen beginnen vandaag, vrijdag 20 juli. Het is geen officiƫle weerkundige term, maar deze periode van vier weken staat vaak garant voor broeierig en explosief weer.

Weerkundig staat de eerste dag van de hondsdagen gelijk aan het weer in de volgende vier tot zes weken. Een mooie zonnige eerste hondsdag zou dus een mooie zonnige zomer beloven.
De hondsdagen duidt de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus aan.

De hondsdagen kenmerken zich meestal door warm, vochtig weer met af en toe een fikse onweersbui, veel regen in korte tijd en lokaal wateroverlast.

De Hondsdagen zijn genoemd naar de ster Sirius (Hondsster) van het sterrenbeeld De Grote Hond. Tijdens de Hondsdagen is deze ster niet te zien. In Nederland is de tijd van de Hondsdagen gemiddeld de warmste van het jaar.

Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ‘ondeweer’. Dit betekent zeer slecht weer.

Reacties

0