Vaderdag 2019

Foto: Publiek Domein

Vandaag is het vaderdag, de feestdag waarop we vaders in het zonnetje zetten. Vaderdag wordt in Nederland ieder jaar gevierd op de derde zondag in juni.

Een lekker ontbijtje op bed, handgemaakte knutselcadeautjes van basisscholen worden elk jaar nog gegeven.

Ook op Vaderdag is het commercieel geworden met het geven van cadeautjes.

Tot de populairste geschenken behoren bijvoorbeeld scheerapparaten, geurtjes, elektronica of (digitale) boeken. Ook speciale gadgets van een fitness tracker tot speciale speakers zijn in dit jaar.

Cadeaus uit doe-het-zelfzaken en barbecues blijven onverminderd in trek elk jaar.

Onderzoek

Uit onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlanders vindt dat Vaderdag mag worden opgedoekt.

Een opvallend detail uit het onderzoek is dat veel mannen Moederdag belangrijker vinden dan Vaderdag. 31,9 procent van de mannen zegt dat Moederdag belangrijker is dan Vaderdag, 8,9 procent van de vrouwen vindt dat. Gemiddeld is 20 procent van de Nederlanders het hiermee eens.

Ook zijn het juist de mannen die vaderdag willen afschaffen. Meer dan 49 procent zegt dat het van hem niet hoeft en van de vrouwen zegt een kleine 34 procent dat. Zelfs 47 procent van de zestigplussers willen deze dag afschaffen, tegenover 28,5 procent van de mensen onder de dertig.

De traditie lijkt langzaamaan te verdwijnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen