Verduisteringspektakel in Nationaal Park Lauwersmeer

Foto: Annelies van der Vegt

Zondagnacht vond de zesde editie van de Nacht van Electra plaats.

Het éénnachtsfestival, dat zijn inspiratie ontleent aan het landschap van Noord-Groningen, stond dit jaar geheel in het teken van de totale maansverduistering die plaats vond in de nacht van zondag op maandag.

Er waren zo’n 350 mensen naar het Nationaal Park Lauwersmeer gekomen om de verduistering mee te maken.

Het publiek werd tot het laatst toe in spanning gehouden of de ‘bloedmaan’ ook werkelijk te zien zou zijn. De landelijke media hadden de hele dag bericht dat er in het noorden van het land te veel bewolking zou zijn om de verduistering te volgen.

Aan het begin van de verduistering werden de sterren aangeroepen door solo-hoornist Laurens Otto. Even was er zelfs ook een wolf te horen.

Het grootste deel van de eclips was echter uitstekend te zien, en het publiek genoot met volle teugen van het gebodene. Toen de maan toch nog een tijdlang achter de wolken verdween werd de sterrenhemel in volle pracht zichtbaar. Al met al een belevenis die velen zich nog lang zullen heugen.

Het door de maan geïnspireerde programma bood de hele nacht door films te zien zoals ‘Le voyage dans la lune’ van George Melies uit 1902, Kuifje’s avonturen met ‘Mannen op de maan’ en een hilarische klassieker over Wallace & Gromit die naar de maan reizen om daar kaas te gaan zoeken.

Er brandden houtvuren op het terrein en Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer nam het publiek mee op een nachtwandeling door het Lauwersmeergebied. Govert Schilling gaf sterrenkundige toelichting en restaurant De Oude Sluis verzorgde de innerlijke mens.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen