Aandacht voor gezondheid inwoners aardbevingsgebied

Foto: De Redactie

De aardbevingsgemeenten krijgen geld om de komende twee jaar extra capaciteit in te zetten voor de emotionele ondersteuning van inwoners. Dit is besloten in het bestuurlijk overleg van woensdag 5 juni tussen Rijk, provincie en gemeenten.

GGD Groningen gaat verbinding leggen tussen de zeven aardbevingsgemeenten en samen met deze gemeenten de effecten van de emotionele ondersteuning te meten.

Erkenning

Yvonne Schippers, projectleider Aardbevingen GGD Groningen, is blij met het besluit: “Hiermee is onderkend dat de aardbevingen en de procedures er omheen een grote impact hebben op inwoners. De gevolgen op de gezondheid behoeven aandacht.

Tot nu toe is de focus vooral geweest op de ‘harde’ kant, zoals de schadeafhandeling en versterking van gebouwen. Er hebben veel mensen last van stressklachten. We kunnen dit nu de aandacht geven die het behoeft en gaan aan de slag met de organisatie van de emotionele ondersteuning.”

Wijze van ondersteuning

De zeven aardbevingsgemeenten kunnen coaches inzetten die inwoners ondersteunen bij gezondheidsklachten als gevolg van aardbevingen. Met deze ondersteuning kunnen veel klachten worden opgevangen en kan een verhoogd beroep op de gezondheidszorg worden voorkomen.

Ook worden professionals getraind om beter de problematiek bij inwoners te herkennen en zo nodig door te verwijzen naar de coaches.

Samenwerking

Deze afspraken zijn gemaakt naar aanleiding van het rapport van GGD Groningen waarin aanbevelingen worden gedaan voor een preventieve aanpak voor sociale en emotionele ondersteuning van inwoners in het aardbevingsgebied.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen