Feestelijke heropening Martinitoren

Bankje op uurwerkzolder in de Martinitoren.
Bankje op uurwerkzolder in de Martinitoren.
Foto: © Johan Bosma

De Martinitoren heropent feestelijk na een opknapbeurt in het weekend van 21, 22 en 23 juni. D’ Olle Grieze is in het afgelopen jaar in ere hersteld en dit wordt gevierd met allerlei activiteiten.

De toren is opgeknapt, de Martinitoren heeft er een filmzaal bij en er zijn meer ruimtes toegankelijk dan voor de verbouwing. Ook is een beklimming nu een echte cultuurhistorische ‘experience’.

Feestweekend

Het officiële startsein van het feestweekend is vrijdag 21 juni 2019 om 16.15 uur. De beiaardier speelt dan het Grönnens Laid spelen samen met verschillende koren op de Grote Markt. Daarna kan iedereen tot zonsondergang de Martinitoren gratis beklimmen of juist bij zonsopgang genieten van een yogales op hoge hoogte.

Ook worden alle Maartens, Martin’s, Mart’s, Maarten’s, Marta’s, Tini’s en Martini’s en trotse Groningers die nog nooit de toren hebben beklommen opgeroepen om zich te melden voor een bijzondere klim op de toren.

Martinitoren Experience

De beklimming is een echte cultuurhistorische experience geworden. De beklimming is een tocht van ontdekken, verwonderen, ervaren, leren en verbeelden. Op de eerste trans vertellen de nieuwe borden het verhaal van de omgeving.

Filmzaal

Net iets hoger is de gloednieuwe filmzaal met een scherm van 7 meter breed. In een film van 10 minuten wordt de geschiedenis van Groningen vanuit het perspectief van de Martinitoren getoond.

Foto’s van de filmzaal. © Johan Bosma.

In de top van de toren op de uurwerkzolder is een prachtig bankje geplaatst. Voor kinderen is er een leuke speurtocht met verrassing.

Deze aanpassingen en verbeteringen zijn mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie ‘Martinitoren herboren’ en heeft uiteindelijk €56.920 opgebracht dankzij 206 donateurs.

Voor meer informatie over alle activiteiten en aanmelden: https://www.visitgroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen