Verkiezing Europees Parlement 2019

Foto: Jan Buurma

Vandaag, donderdag 23 mei 2019 mag gestemd worden voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

In de nieuwe gemeente Groningen zijn 150 stemlokalen. Alle stemlokalen, behalve Centrum De Poort aan de Moesstraat, zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Openingstijden

De stemlokalen zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. Uitzonderingen zijn het Groninger Forum, Hereplein 73 – open van 00.00 tot 2.00 uur en de tijdelijke kantoorunit bij Hoofdstation, Stationsplein. Deze is open van 6.30 uur tot 21.00 uur.

Op wie kunt u stemmen

Kandidatenlijst

Lijst 1 Democraten 66
Lijst 2 CDA – Europese Volkspartij
Lijst 3 PVV (Partij voor de Vrijheid)
Lijst 4 VVD
Lijst 5 SP (Socialistische Partij)
Lijst 6 PvdA-Europese Sociaaldemocraten
Lijst 7 ChristenUnie-SGP
Lijst 8 GROENLINKS
Lijst 9 Partij voor de Dieren
Lijst 10 50PLUS
Lijst 11 JEZUS LEEFT
Lijst 12 DENK
Lijst 13 De Groenen
Lijst 14 Forum voor Democratie
Lijst 15 vandeRegio & Piratenpartij
Lijst 16 Volt Nederland

De Europese Verkiezing worden één keer in de vijf jaar gehouden in de 28 lidstaten van de Europese Unie. Het Europees Parlement is de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. Samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie heeft het een wetgevende taak op uiteenlopende gebieden zoals landbouw, voedselveiligheid, milieu en de begroting binnen de Europese Unie.

Voorlopige uitslag verkiezing Europees Parlement zondagavond bekend

Het stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement gebeurt in andere landen nog tot en met 26 mei. Het proces van de uitslagverwerking verloopt daarom anders dan bij andere verkiezingen.

Het tellen van de stemmen op partijniveau gebeurt zoals altijd direct na het sluiten van de stembureaus. Omdat de verkiezing in een aantal andere landen pas later plaatsvindt, wordt de voorlopige uitslag niet dezelfde avond bekendgemaakt. Dit gebeurt op zondagavond na 23.00 uur, omdat dan alle stembureaus in de EU gesloten zijn.

Het centraal tellen van de stemmen per kandidaat uit de gemeente Groningen gebeurt vervolgens op maandag 27 mei centraal in Martiniplaza. De centrale telling is openbaar en iedereen kan hierbij aanwezig zijn. Het tellen begint maandag om 9.00 uur en duurt naar verwachting tot 13.30 uur.

De stembiljetten worden tussen 23 en 27 mei onder bewaking opgeslagen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen