Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederland en Groningen werd bevrijd op 16 april 1945. Om hierbij stil te staan worden door de hele provincie evenementen georganiseerd. Van lezingen tot wandelroutes en van tentoonstellingen tot festivals.
De officiële aftrap vond afgelopen vrijdag plaats in de Nicolaïkerk in Appingedam met een verrassend en divers programma, waarbij werd stilgestaan bij het belang en de actualiteit van vrijheid. Met kunst, cultuur en erfgoed worden mensen bij elkaar gebracht om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken en te vieren.
In Groningen was zaterdag een Vredesmanifestatie op de Grote Markt, ter herdenking van mensen die nu in een oorlogssituatie verkeren. Op 16 februari is in de Akerk de tentoonstelling Oorlog dichtbij geopend. Bezoekers kunnen ‘wandelen door de brokstukken van een gebroken stad’ met daarop de verhalen en beelden die de geschiedenis tot leven wekken. Bij Boomker Boeken in Haren droeg Boris Wanders zondagmiddag voor uit zijn gedichtenbundel On/t/schuld bij Boomker Boeken in Haren.
Een week later, op 24 februari, opent het Mandlboympad: een fiets/wandelroute rond lokaal Joods erfgoed langs de Groninger Waddenkust. Leerlingen van tien scholen planten in het voorjaar een (herinnerings-) toekomstboom op deze route. Op 27 februari geeft Joël Stoppels in De Broeckhof in Zuidbroek een lezing over geallieerde operaties van Normandië tot Delfzijl.
80 jaar vrijheid Groningen is een samenwerkingsverband van ruim 150 partijen, waaronder musea, onderwijsinstellingen, culturele organisaties, dorpsverenigingen, historische kringen en erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
De aftrap in Appingedam markeerde het begin van een jaar vol herdenkingen en evenementen door de hele provincie.Alle evenementen staan op de website www.80jaarvrijheidgroningen.nl.