Nieuw elektrisch inspectievaartuig provincie

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk doopt het nieuwe inspectieschip PW18.
Foto: Provincie Groningen

Het nieuwe inspectieschip van de provincie Groningen – de PW 18 – is donderdag 14 maart gedoopt. Deze officiële handeling werd uitgevoerd op de scheepswerf Koninklijke Niestern Sander door Fleur Gräper-van Koolwijk gedeputeerde van de provincie Groningen. Het vaartuig vervangt het huidige schip, dat inmiddels 46 jaar oud is.

Het is volgens de provincie het eerste groene, volledig elektrisch aangedreven inspectievaartuig in Nederland. De installatie van een batterijpakket op een inspectieschip van een dergelijke grootte en vermogen is uniek.

Daarnaast bezit het schip de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zoals energiebesparing, gebruik van restwarmte, toepassing van duurzame hout- en verfsoorten en een stille elektrische motor.

Echt Gronings

Diverse Groningse onderaannemers en toeleveranciers uit het maritiem cluster waren bij de bouw betrokken voor engineering, het leveren van staal en het verzorgen van onderdelen van de machinekamer, navigatieapparatuur en reddingsequipment. Zowel de provincie Groningen als scheepswerf Koninklijke Niestern Sander zijn trots op dit innovatieve en duurzame project.

De provincie Groningen heeft ongeveer 143 km vaarweg in beheer. Het inspectievaartuig wordt gebruikt voor toezicht en handhaving, bij evenementen en begeleiding van speciale transporten over water in Groningen en Noord-Nederland.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen