Stemmen voor Provinciale Statenverkiezingen

Foto: De Redactie

De inwoners van Groningen mogen op woensdag 20 maart opnieuw naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Tegelijkertijd met deze verkiezing mag gestemd worden voor de leden van het algemeen bestuur van de waterschappen.

De provincie regelt de zaken die te klein zijn voor het Rijk en te groot zijn voor gemeenten. Ook hebben inwoners invloed via deze verkiezingen op de samenstelling van de Eerste Kamer. De leden van de Provinciale Staten kiezen eens per vier jaar de leden van de Eerste Kamer. Dit jaar gebeurt dit op 27 mei 2019.

Zeven kerntaken van de provincie

  • Duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer.
    De provincie bepaalt onder andere waar bedrijventerreinen komen, of steden en dorpen kunnen uitbreiden, maar zorgt ook voor schoon zwemwater. Ook de leefbaarheid van de provincie valt hieronder. Bijvoorbeeld de gevolgen van aarbevingen.
  • Milieu, energie en klimaat
    Met het opwekken van energie met behulp van zon, wind, biomassa en aardwarmte draagt de provincie bij aan energietransitie.
    Vitaal platteland, natuurbeheer en ontwikkeling natuurgebieden
    Inzet voor de ontwikkeling van een vitaal en leefbaar platteland, landbouw, recreatie en toerisme maar ook voor natuur en landschap.
  • Regionale bereikbaarheid en regionaal openbaar vervoer
    Voor goede bereikbaarheid van steden, dorpen en het platteland is de provincie verantwoordelijk. De provincie zorgt voor regionaal vervoer.
  • Regionale economie
    Zorgdragen voor voldoende werk en daarom inzetten op een duurzame en vernieuwende regionale economie.
  • Culturele infrastructuur en monumentenzorg
    De provincie zorgt er voor dat het erfgoed behouden en toegankelijk blijft. Daarnaast worden bijvoorbeeld natuurgebieden aangelegd worden culturele activiteiten als festivals gesubsidieerd.
  • Kwaliteit van het openbaar bestuur
    Advisering op goed bestuur in gemeenten en toezicht houden op gemeentefinanciƫn.

Kies voor Groningen

Speciaal voor de Provinciale Statenverkiezing werd afgelopen 13 februari de website Kies voor Groningen gepresenteerd. Dit is een website met informatie over de Statenverkiezingen.

Op de website staan alle veertien deelnemende partijen met hun lijsttrekker en verkiezingsprogramma en verdere informatie over wat de provincie doet en hoe de verkiezingen in hun werk gaan.

Twee stemwijzers

Vanaf vandaag, donderdag 21 februari is de Kieskompas beschikbaar met stemadvies. Een tweede stemwijzer heet Mijn Stem en is sinds maandag online. Deze stemwijzer is gebruiken voor de verkiezingen van zowel provinciale staten als de waterschappen.

Kijk voor een overzicht van de partijen en de verkiezingsprogramma’s op www.kiesvoorgroningen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen