RUG verleent eredoctoraten aan Titia de Lange en Philipp Blom

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Esdert

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom.

Een eredoctoraat is een doctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, zonder dat er een proefschrift is geschreven.

“Met deze twee eredoctoraten voor wetenschappers staan we stil bij de 405 jaar oude academische traditie van deze universiteit en huldigen we het door nieuwsgierigheid gedreven onderwijs en onderzoek”, aldus Rector Magnificus Elmer Sterken.

Philipp Blom

Philipp Blom (1970), geboren in Hamburg, is een gepromoveerd historicus die uitstekend in staat is wetenschappelijke inzichten naar een breed publiek te vertalen. Blom is zoon van een Duitse vader en een Nederlandse moeder en groeide op in Detmold. Hij studeerde filosofie en jodendom in Wenen tot 1992. Daarna studeerde hij aan Oxford University, waar hij in 1997 Doctor of Philosophy werd met een proefschrift over Nietzsche. Hij werkte daarna als vertaler, schrijver, editor en freelance-journalist. Sinds 2007 woont Blom in Wenen.

Blom’s Duits-Nederlandse achtergrond speelt in zijn meest recente roman (Bij storm aan zee, 2018) een belangrijke rol; deze bevat voor veel Duitse academici die in Nederland werken vertrouwde elementen. In zijn gelauwerde boek Die Welt aus den Angeln (Wat op het spel staat) behandelt Blom twee grote en actuele onderwerpen: digitalisering en klimaatverandering. In de huidige tijd, zegt Blom, is het mogelijk dat door de klimaatverandering de grenzen van het gebied, waar langdurige droogte heerst, vanaf de evenaar honderden kilometers noordwaarts opschuiven. Miljoenen mensen kunnen dan op drift raken. Wat is het antwoord van de (internationale) politiek?

Titia de Lange

Prof. dr. De Lange (Rotterdam, 1955) is directeur van het Anderson Center for Cancer Research, en hoofd van het Laboratory Cell Biology and Genetics aan Rockefeller University. Ze studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde bij dr. Piet Borst van het Nederlands Kanker Instituut (NKI).

De Lange heeft bijzonder grensverleggend wetenschappelijk werk verricht op het terrein van de verouderingsbiologie. Ze toonde aan dat DNA-moleculen aan het einde van de chomosomen T-vormige lussen vormen, waardoor de machinerie van de cel ze niet ziet als ‘breuken’ die snel moeten worden gerepareerd. De Lange was de eerste die veronderstelde dat telomeren nog op andere manieren worden afgeschermd van de celmachinerie. Haar veronderstelling bleek juist. Ze speelde zelf een grote rol in de ontrafeling van het complex van moleculen dat de telomeren beschermt. Dit is een beschermkap die zij het ‘shelterin complex’ noemde. Telomeren en hun bescherming spelen een grote rol in gezonde en zieke cellen.

Uitreiking

De uitreiking van de twee RUG-eredoctoraten vindt plaats tijdens een academische plechtigheid in de Martinikerk op vrijdagmiddag 14 juni 2019, in aanwezigheid van de besturen van de gemeente Groningen, provincie Groningen, Hanzehogeschool Groningen en UMCG, en vele anderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen