Flitsmeister waarschuwt voor onoverzichtelijke spoorwegovergangen

Spoorwegovergang Hoendiep.
Spoorwegovergang Hoendiep.
Foto: Google Maps

Flitsmeister en ProRail zijn een samenwerking gestart om verkeersveiligheid te verhogen bij spoorwegovergangen.

Gebruikers van de app Flitsmeister krijgen vanaf woensdag een nieuwe update waarbij ze een signalering krijgen bij onoverzichtelijke spoorwegovergangen.

Door de samenwerking tussen Flitsmeister en ProRail worden de automobilisten gewaarschuwd bij onbewaakte of bewaakte overgangen spoorwegovergangen in Nederland. Gebruikers van de app krijgen een gesproken en zichtbare waarschuwing zodat de verkeersveiligheid rond deze punten wordt vergroot.

Aanleiding van de samenwerking

In Nederland zijn er in totaal 2.500 spoorwegovergangen. Gebruikers krijgen vanaf nu voor ongeveer 300 onoverzichtelijke overgangen een waarschuwing. Dit kan een onbewaakte of bewaakte overgang zijn.

Een onbewaakte overgang heeft geen spoorbomen, lampen en bellen. Door sommige bewaakte overgangen ontstaan er alsnog onoverzichtelijke situaties, waardoor automobilisten hier ook een melding krijgen.

De meeste mensen zijn zich niet bewust van de risico’s van een onoverzichtelijke overgang. Uit onderzoek is gebleken dat automobilisten bij een onbewaakte overgang vaak plotseling afremmen en later reageren dan bij een bewaakte overgang. Doordat zij nu vroegtijdig een melding ontvangen, zijn ze zich eerder bewust dat ze een overgang naderen, rustiger afremmen en hun snelheid beter controleren.

Verbetering verkeersveiligheid

Door geanonimiseerde bewegingsdata te analyseren zien Flitsmeister en ProRail op korte termijn of de waarschuwingen een positief effect hebben. Het uiteindelijke doel is het verhogen van de verkeersveiligheid bij de spoorwegovergangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen