Bijzondere Groningse locaties geopend tijdens Open Monumentendag

GRONINGEN / 2-10-2013 / Exterieur Der Aa kerk aan de Vismarkt. / Foto: Omke Oudeman
Foto: Omke Oudeman/ Bijzondere Locaties

Zaterdag 12 september is het Open Monumentendag.

Deze dag openen veel Groningse monumenten hun deuren. Ook de locaties van Bijzondere Locaties Groningen zijn deze dag geopend.

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar Kunst & Ambacht

In Groningen openen de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk en de kerk van Leegkerk de deuren. In de provincie zijn de kerk van Klein Wetsinge, de synagoge in Appingedam en het raadhuis van Berlage in Usquert geopend.

Schommelen in de Der Aa-kerk
In de Der Aa-kerk kunnen bezoekers kennismaken met diverse soorten ambachten, zoals werken met hout en metaal, orgelrestauratie, decoratie (verftechnieken), glas-in-lood en andere restauratietechnieken.

Naast deze oude ambachten is er ook iets heel moderns te zien in de kerk: “de virtuele schommel gemaakt door Happy Ship”. Bezoekers kunnen een oculus rift op zetten en zo ervaren hoe het voelt om op een heel grote schommel te zitten in de Der Aa-kerk en al schommelend het gebouw op een heel andere manier beleven.

De kerk van Leegkerk
Bij de kerk van Leegkerk wordt uitleg gegeven over het restaureren van de oude graven op het kerkhof rondom de kerk. Binnen kunnen kinderen meer leren over hoe kerken vroeger gebouwd werden.

Rondleidingen in de Remonstrantse kerk
Bezoekers kunnen in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel een kijkje nemen in de modern ingerichte kerkzaal, ontworpen door de Japanse architecte Moriko Kira. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven met uitleg over de historie van het gebouw en het huidige gebruik.

Synagoge in Appingedam
Sinds kort is de synagoge in Appingedam ook onderdeel van Bijzondere Locaties Groningen. De synagoge is zowel zaterdag 12 september als op zondag 13 september voor bezoekers geopend. Zaterdag 12 september is er vanaf 14.00 uur een kinderactiviteit, waarbij kinderen kunnen leren hoe je boekrollen maakt en hoe je je naam in het Hebreeuws schrijft.

De kerk van Klein Wetsinge
Ook de kerk van Klein Wetsinge is geopend tijdens Open Monumentendag. De kerk ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. Er staat tijdens Open Monumentendag de hele dag een authentieke haringkar en een visrokerij voor de kerk.

Het raadhuis van Berlage
Het voormalige raadhuis van Usquert is een architectonisch monument dat werd ontworpen door de beroemde bouwmeester Hendrik Petrus Berlage uit Amsterdam. Het naar hem vernoemde gemeentehuis is een van de twee uitgevoerde ontwerpen in de provincie Groningen en het enige raadhuis dat Berlage ooit bouwde.

De entree is gratis. Voor de workshop in de synagoge in Appingedam zijn de kosten € 2,50 per kind.

Openingstijden:
De synagoge in Appingedam: zaterdag 12 en zondag 13 september geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.
De kerk van Klein Wetsinge: zaterdag 12 september geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. En zondag 13 september van 11.00 uur tot 18.00 uur.
De overige locaties zijn zaterdag 12 september geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Voor meer informatie: blgroningen.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden