Vergunningen energiecentrale RWE Eemshaven definitief

Foto: Publiek Domein

De vergunningen die de provincie heeft afgegeven voor de energiecentrale van RWE zijn definitief. Dat heeft de Raad van State woensdag 9 september beslist.

De vraag of de vergunningen die de provincie heeft afgegeven op basis van de natuurbeschermingswet over zowel stikstof- als kwikuitstoot wel in orde waren werd beantwoord met ja, meldt de provincie.

Zeven jaar
Met deze uitspraak komt een einde aan een debat van ruim zeven jaar over de vergunningen voor de energiecentrale. Eerder waren de milieuvergunningen al onherroepelijk, met de uitspraak van de Raad van State zijn de natuurwetvergunningen dat nu ook.

De raad vindt dat de kwikuitstoot op het Wad binnen de normen blijft. Dat geldt ook voor de neerslag van stikstof op Natura-2000 gebieden Lieftinghsbroek en Drouwenerzand in Drenthe.

Geen winnaars
Gedeputeerde Henk Staghouwer is blij met de duidelijkheid. ‘Voor- en tegenstanders hebben elkaar jaren bevochten bij de rechter. In die zin zijn er geen winnaars. Het is nu aan RWE om met deze centrale een rol te spelen in de groeiende vraag naar elektriciteit in Nederland’.

De natuurvergunningen zijn verleend door de staatssecretaris van Economische Zaken en de colleges van gedeputeerde staten van Groningen, Fryslân en Drenthe.

Stichting Natuur en Milieu, de Waddenvereniging, Greenpeace en enkele Duitse gemeenten vonden het onderzoek naar de stikstofneerslag en de kwikuitstoot door de elektriciteitscentrale nog steeds onvoldoende.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden