D66: ‘Vier 100 jaar kiesrecht voor mannen én vrouwen’

Foto: Publiek Domein

De gemeente Groningen moet meedoen aan de vieringen van 100 jaar actief kiesrecht voor mannen en vrouwen in 2019. Dat vraagt D66 aan het college.

Het zou volgens D66 een gemiste kans zijn als de gemeente Groningen, de stad waar voorvechter van het vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs als eerste vrouw in Nederland officieel kon studeren, hier geen aandacht aan besteed.

100 jaar kiesrecht voor vrouwen

Het is volgend jaar pas 100 jaar geleden dat ook vrouwen actief kiesrecht kregen, waarmee ons land een volwaardige democratie werd. Er worden in 2019 daarom zowel landelijk als lokaal allerlei activiteiten georganiseerd om dit te vieren. Dit geldt ook voor meerdere gemeenten. Onder andere de gemeente Den Haag, Nieuwegein en Amsterdam organiseren of ondersteunen activiteiten rondom het thema ‘100 jaar kiesrecht’.

D66 wil dat ook de gemeente Groningen aandacht besteed aan 100 jaar kiesrecht, bijvoorbeeld door zelf activiteiten te organiseren op het stadhuis.

Voor D66 Groningen is het Stadhuis de plek die symbool staat voor onze lokale democratie en een logische plek om ook stil kunnen staan bij het kiesrecht voor mannen én vrouwen tijdens het aanstaande themajaar.

De gemeente kan wat D66 betreft niet aan de zijlijn staan terwijl andere organisaties in Groningen hier wel aandacht aan besteden. De Verhalen van Groningen en het Groninger Museum hebben al het initiatief genomen om in 2019 activiteiten te organiseren rondom 100 jaar kiesrecht voor mannen en vrouwen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden