Oefening aardbeving Zuidwolde goed verlopen

Foto: ANP/Nieuws.nl

Een aardbevingsoefening in het Groningse dorpje Zuidwolde is zaterdag goed verlopen, aldus een woordvoerder. Zo’n tweehonderd inwoners, hulpverleners en Defensiemedewerkers hebben ervaren wat de gevolgen kunnen zijn van een zware aardschok met een kracht van 4,5 tot 5.

“Een zeer waardevolle dag, zowel voor de inwoners als voor de professioneel hulpverleners”, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De deelnemers werden geconfronteerd met diverse situaties die kunnen ontstaat na een aardbeving, zoals iemand die bekneld is geraakt, het uitvallen van het mobiele netwerk of de noodzaak om het getroffen gebied met een onbemand vliegtuig te verkennen. “Maar ook andere dingen, zoals het verhelpen van een gaslek, een brug die ontwricht is of een omgevallen steiger als gevolg van de beving”, aldus de zegsman.

Om de situatie zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken werden ook zogeheten Lotus-slachtoffers ingezet, die spelen dat ze gewond zijn geraakt. De inwoners van het dorp waren van de oefening op de hoogte, maar vooraf was hen niet verteld hoe ze moesten handelen. Volgens de woordvoerder vonden sommige inwoners de oefening spannend en wisten ze niet direct hoe ze moesten handelen, maar kwam hun zelfredzaamheid later “wel goed op gang”.

Eind november wordt de oefening geëvalueerd met de Groningse burgemeesters.

 

(Bron: nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen