Enorme groei BBL-studenten Alfa-college Groningen

Foto: De Redactie

Het aantal BBL-studenten op het Alfa-college in Groningen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg en betekent dat studenten werken én leren.

In 2016 telde het Alfa-college 1000 BBL-studenten en momenteel zijn dat er 1394. Dat is een toename van 39 procent. Dat is opvallend, want de landelijke stijging is 11 procent.

Er zijn op het Alfa-college 50 BBL-opleidingen, maar de enorme stijging is vooral te danken aan de opleidingen Installatie- en Elektrotechniek, Mechatronica, Bouw.

Om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen heeft het Alfa-college extra les- en praktijkruimtes gehuurd.

“Het gaat economisch goed, waardoor er in deze sectoren veel werk is, maar het is natuurlijk een groot compliment dat bedrijven graag voor het Alfa-college kiezen. Blijkbaar sluit ons onderwijsmodel goed aan”, aldus Marion Arends, regiodirecteur Techniek bij het Alfa-college.

Regionale ontwikkelingen

De arbeidsmarkt heeft behoefte aan goed opgeleide technische medewerkers en bedrijven hebben weer ruimte voor bijscholing en het opleiden van hun mensen.

Ook is het mogelijk om gedurende het hele jaar in te stromen bij de BBL-opleidingen van het Alfa-college. Alfa-college en het regionale bedrijfsleven overleggen bijvoorbeeld vaak over de inhoud van de opleidingen. Wat ook bijdraagt aan het BBL-succes is de goede samenwerking van gemeenten, bedrijven en onderwijs binnen het samenwerkingsverband Werk in Zicht.

Zorg

Ook de BBL zorgopleidingen kennen een grote toename. Ook hier geldt dat het werkveld een groeiende behoefte heeft aan geschoold personeel, maar ook personeel dat breder inzetbaar is. Daarom biedt het Alfa-college sinds augustus 2018 de BBL-opleiding Maatschappelijke zorg/ Verzorgende IG aan. Voorheen waren dit twee aparte opleidingen maar omdat er in het werkveld behoefte is aan medewerkers die geschoold zijn op het gebied van zowel verzorgend als maatschappelijk welzijn, wordt nu ook deze combinatie aangeboden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen