4 Miljoen euro EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

Foto: De Redactie

Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van 4 miljoen euro.

Hiermee kunnen zij 15 jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar erfelijke levergebonden stofwisselingsziekten, meldt het UMCG.

Het netwerk is een internationaal samenwerkingsverband van in totaal 15 universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstituten.

Stofwisselingsziekten vormen een grote belasting voor de Europese bevolking en het Europese zorgstelsel. Steeds meer wordt erkend dat individuele verschillen in levensloop, levensstijl en genetica het verloop van ziekten en het effect van de behandeling beïnvloeden.

Onderzoek gebaseerd op systeemgeneeskunde biedt mogelijkheden om nieuwe geneesmiddelen en diagnostische instrumenten toe te passen bij een reeks van ziekten.

Onderzoeksnetwerk PoLiMer

Het onderzoeksnetwerk PoLiMeR (Polymers in the Liver: Metabolism and Regulation) ziet erfelijke levergebonden ziekten van de glycogeen- en vetstofwisseling als het ideale startpunt voor innovatieve onderzoekstraining in gepersonaliseerde systeemgeneeskunde. Deze leverziekten zijn levensbedreigend voor kinderen. Aangezien elke ziekte op zich zeldzaam is, zijn de onderzoeksinspanningen versplinterd.

Marie Skłodowska-Curie programma

Het subsidiebedrag is door de EU verstrekt in het kader van het Marie Skłodowska-Curie programma. Dit programma wil beginnende onderzoekers de kans geven om hun onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen, samen te werken met gevestigde onderzoeksteams en hun eigen carrièrekansen te verruimen. Voorwaarde voor subsidie is dat bij de projecten meerdere organisaties uit verschillende Europese landen betrokken zijn en dat er nauwe samenwerking is tussen onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven. In PoLiMer werken organisaties uit Nederland, Duitsland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk samen.

Meer informatie is te vinden op: polimer-itn.eu

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen