Coöperatie Klooster&Buren wint Social Impact Award 2018

Klooster&Buren -  Winnaar Social Impact Award 2018.
Klooster&Buren - Winnaar Social Impact Award 2018.
Foto: Bureau Bries

Coöperatie Klooster&Buren heeft tijdens Social Impact Day Noord de prestigieuze Social Impact Award 2018 gewonnen. De Social Impact Award gaat naar de Meest Veelbelovende Sociale Onderneming van Noord-Nederland. De prijs bestaat uit 1.500 euro en een coachingstraject ter waarde van 10.000 euro en een hoop publiciteit.

Op 17 oktober werd tijdens Social Impact Day Noord voor de derde keer de Social Impact Award uitgereikt aan de meest veelbelovende startende sociale onderneming van Noord-Nederland.

Vier sociale ondernemingen waren uit 32 aanmeldingen geselecteerd. De vier genomineerden waren: zonnepanelenbedrijf Enie.nl, Meukvrij natuurslagerij De Woeste Grond, circulair architectenbureau Vector-i en Coöperatie Klooster&Buren. Aan het einde van Social Impact Day Noord werd bekend dat Coöperatie Klooster&Buren de winnaar was.

Coöperatie Klooster&Buren uit Kloosterburen

Dit burgerinitiatief werkt om historie, natuur en cultuur te behouden samen met haar omgeving. Zo krijgen monumentale gebouwen een herbestemming, worden ontmoetingen georganiseerd, banen gecreëerd, streekproducten gemaakt en verkocht, appartementen verhuurd, zorgteams geregeld en nog veel meer.

Oordeel jury

De jury was onder de indruk van de grote impact die Klooster&Buren heeft bereikt. In een gebied waar de leefbaarheid aandacht vraagt hebben 280 burgers zelf de regie genomen. Daarmee hebben ze een nieuwe structuur gebouwd voor samenleven in een dunbevolkt gebied. Samen werken ze aan leefbaarheid, betere zorg en wekken ze hun eigen energie op. De vele en diverse activiteiten die Klooster&Buren ontwikkelt, hebben er aan bijgedragen dat de bevolkingskrimp is afgenomen en steeds meer jonge gezinnen zich in het gebied vestigen. Het getuigt van lef en doorzettingsvermogen als je met zoveel burgers een gezamenlijk doel weet te bereiken. Coöperatie Klooster&Buren is landelijk en internationaal een voorbeeld. Daarom verdienen ze de Social Impact Award 2018.

De jury bestond uit Carl Drenth, directievoorzitter en relatiemanager bij Alfa Accountants en Adviseurs Groningen/Assen, Mr. Petra Oden, Lector aan Centrum voor Ondernemerschap, Hanzehogeschool Groningen, Anja Kanters, Algemeen directeur bij DonkerGroen, daarnaast bestuurslid bij Vereniging Circulair Friesland en ondernemersorganisatie VNO-NCW Noord, Adriaan Pals, Initiatiefnemer van Toolbox Emmen en Winnaar Social Impact Award 2016 en Jan Willem Wennekes, projectleider van Social Impact Day Noord en oprichter van Buro Bries.

Naast de geldprijs en coachingstraject mag Coöperatie Klooster&Buren in al haar uitingen het trotse label van de Social Impact Award 2018 gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen