‘Pas op voor neptelefoontjes over Windows 10’

Foto: de Redactie

Oplichters grijpen de upgrade naar het nieuwe besturingssysteem Windows 10 aan om fraude te plegen.

De politie waarschuwt voor telefoontjes van mensen die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Ze bieden hulp aan bij de upgrade, meldde de fraudehelpdesk dinsdag 25 augustus.

Onlangs deed een slachtoffer aangifte van oplichting omdat na een dergelijk telefoontje een bedrag van € 2000,- was afgeschreven.

Accentloos Engels
Een onbekende vrouw, die accentloos Engels sprak belde op een maandagochtend om 09.00 uur een slachtoffer. Zij deed zich voor als iemand van Microsoft en vertelde het slachtoffer dat haar computer door virussen trager zou werken. Zij kon dit verhelpen.

Computerscherm overgenomen
Het slachtoffer moest op verzoek haar computer opstarten en via Google een naam intikken. Vervolgens werd haar computerscherm van buitenaf werd overgenomen. Zij werd hierop doorverbonden met een voor haar onbekende man, die ook werkzaam zou zijn voor Microsoft. Deze man sprak met een Indisch of Pakistaans accent. Ook hij vertelde het verhaal dat er virussen op haar computer stonden. Ze moest een tweetal codes noteren, die de man later nodig zou hebben.

€ 2000,- afgeschreven
De vrouw kreeg het advies tegen betaling een antivirus programma te installeren. Zij kon via een betalingsscherm haar persoonlijke gegevens, zoals rekeningnummer en pincode invoeren. Even later bleek een bedrag van € 2000,- van haar bankrekening te zijn afgeschreven.

Advies Fraudehelpdesk
Krijgt u een dergelijk telefoontje:

  • Verleen geen toegang tot uw computer
  • Laat geen programma installeren
  • Geef op geen enkele wijze uw (bank)gegevens
  • Twijfelt u aan de betrouwbaarheid van de persoon die u aan de lijn heeft, vraag dan of u zelf op een nummer van de helpdesk kunt terugbellen. Dan behoudt u beter de controle over het gesprek.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen