Veel belangstelling voor de Open Dag van het Riool

Honderden mensen hadden zaterdag belangstelling voor de Open Dag van het Riool.

Tijdens de Open Dag konden mensen en kinderen afdalen in het hoofdriool onder het Gedempte Kattendiep onder begeleiding van een gids.

Om 10.00 uur verrichtte wethouder Joost van Keulen samen met Carla Alma van waterschap Noorderzijlvest en Hilbrand Sinnema van waterschap Hunze en Aa’s de aftrap.

Op dat moment stond er al een behoorlijke rij mensen te wachten. Na de toespraak gingen de bezoekers in groepjes van 10 mensen met een helm op naar beneden. In de gigantische rioolbuis wordt normaal liters regenwater in opgevangen. Reacties van verschillende mensen waren ‘interessant’, ‘spectaculair’ en ‘leuk’.

Ook konden deze dag de grote technische installaties in de kelders van drie grote rioolgemalen (in Selwerd, aan het Damsterdiep en bij Martiniplaza) bekeken worden. Hier wordt het afvalwater naar de rioolwaterzuivering gepompt.

Op de stoep van het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep 98 stond een rioolinspectiebus waarmee de riolering wordt gecontroleerd. Binnen in het gemeentekantoor was een doe- en informatiemarkt, een tentoonstelling over de werking van het riool te bezoeken en waren diverse activiteiten voor kinderen. Ook was daar een virtuele rondleiding te zien in een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Op het Kwinkenplein was te zien hoe in een rioolbuis een nieuwe binnenwand wordt aangebracht.

Vanaf het rioolgemaal aan het Damsterdiep reed een pendelbus naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde, waar die dag drie rondleidingen werden verzorgd.

De Open dag van het Riool duurde tot 16.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen