Veel ouderen wonen liefst in een “klassiek bejaardenhuis”

Foto: Google Maps

Eenvijfde van de ouderen wil het liefst wonen in een klassiek bejaardenhuis.

Dit blijkt uit onderzoek van kennisorganisatie Platform31 in samenwerking met de brancheorganisaties van woningcorporaties (Aedes) en van zorgondernemers (Actiz), meldt de volkskrant.

De overheid vergoedt echter deze woonvorm niet meer sinds 2013. Het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Twintig procent van deze ouderen willen het liefst wonen zoals in het oude verzorgingshuis. Het liever willen wonen in het voormalige bejaardenhuis, is vooral vanwege de 24-uursalarmknop, maar ook vanwege de gezelligheid.

Twaalf experimenten werden onderzocht in verzorgingshuizen van Ter Apel tot Geleen. De ouderen die daar wonen moeten apart betalen voor en de huur en een zorg- en dienstenpakket.

Veel zorgaanbieders lukt het niet om deze nieuwe combinatie van zorg en wonen aan te bieden tegen een prijs die betaalbaar is voor weinig koopkrachtige ouderen.

Het tekort aan plaatsen voor beschut wonen bedraagt inmiddels dertigduizend, berekende Platform31 eerder. De onderzoekers adviseren minister Blok (wonen) om soepel om te gaan met deze woonvormen. Op dit moment gelden nu bijvoorbeeld belemmerende regelingen rond huurtoeslag en gemeentelijke belastingen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen