Koningin Máxima bezoekt alsnog protonentherapiecentrum UMCG

Foto: UMCG

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend alsnog een werkbezoek gebracht aan het protonentherapiecentrum van het UMCG. Haar komst werd na afloop van het bezoek bekendgemaakt.

De koningin zou het protonentherapiecentrum op 8 juni openen, maar zegde af na het plotselinge overlijden van haar zus Inés. Ze werd toen vervangen door minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins.

Tijdens het werkbezoek kreeg de Koningin een rondleiding in het centrum, waar patiënten met kanker worden behandeld met protonentherapie. Hierna sprak zij met patiënten en medewerkers, waaronder een kinderbehandelteam bestaande uit een radiotherapeut-oncoloog, een kinderarts, een radiotherapeutisch laborant, een anesthesioloog en een casemanager.

“Wij zijn zeer vereerd met het bezoek van Koningin Máxima en vinden het heel bijzonder dat zij – in deze voor haar verdrietige tijd – het belangrijk vindt om hier te zijn”, zegt Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG.

Het bezoek aan het UMCG Protonentherapiecentrum in Groningen is haar eerste publieke optreden sinds 6 juni. “Vandaag ben ik weer aan het werk gegaan na een moeilijke tijd. Ik ben eigenlijk blij dat ik dit bezoek heb kunnen doen omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing”, zei koningin Máxima.

Het was haar eerste publieke optreden van de koningin na het overlijden van haar zuster. Ze legde ook nog een verklaring af: “Mijn kleine lieve begaafde zus Inés was ziek. Ze kon geen vreugde vinden en ze kon ook niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden”, zei een geëmotioneerde koningin Máxima in Groningen.

“Ik wil echt mijn heel grote dank uitspreken voor de talloze brieven, berichten en blijken van medeleven. Het heeft ons echt geholpen. Dank, dank”, zei de koningin.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden