Minister Bruno Bruins opent UMCG Protonentherapiecentrum

Foto: UMCG

Het UMCG Protonentherapiecentrum is vrijdagochtend officieel geopend door Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport. Tijdens een kort programma met toespraken, beeld, licht en muziek, verrichtte de minister de openingshandeling.

Bruins haalde in aanwezigheid van prof. dr. Hans Langendijk zijn hand door een harp van laserstralen, waarna muziek en een lasershow startten. Aansluitend kreeg hij in gezelschap van Commissaris der Koning René Paas en burgemeester Peter den Oudsten een rondleiding door het net geopende protonentherapiecentrum.

De minister feliciteerde het UMCG met het eerste protonentherapiecentrum van Nederland. ‘Deze innovatieve behandeling zorgt voor een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat vind ik erg belangrijk. Met de opening van dit centrum is de kankerzorg in Nederland weer een stap beter geworden’, aldus minister Bruins.

Vanuit de ontvangsthal van het UMCG liep de minister via de Fonteinstraat naar een volle Blauwe Zaal. Na een welkomstwoord van Raad van Bestuur-voorzitter Jos Aartsen, spraken RvB-lid Henk Snapper, projectdirecteur Bert Jan Souman en afdelingshoofd Radiotherapie Hans Langendijk. Rianne en Niels, twee vertegenwoordigers van de Kinderadviesraad van het UMCG, lieten in een vlog het Familie De Boer Huis zien. Zij hebben advies gegeven over de inrichting van dit huis, zodat kinderen en hun familie zich er tijdens hun verblijf een beetje thuis kunnen voelen.

Tijdens de rondleiding door het protonentherapiecentrum volgde het gezelschap de route die ook wordt afgelegd door een patiënt die onder behandeling is. Diverse medewerkers van het protonentherapiecentrum gaven een toelichting aan de minister. Vanuit de wachtruimte ging het gezelschap eerst naar de CT-ruimte. Aansluitend kwamen zij bij het bestralingsapparaat (gantry), waarmee de protonenstraal wordt toegediend aan de patiënt. Hier eindigde de rondleiding met een ontmoeting tussen de minister en de 17-jarige patiënte Rania, die op dit moment onder behandeling is bij het protonentherapiecentrum.

Het UMCG Protonentherapiecentrum is het eerste centrum in Nederland dat protonentherapie aanbiedt aan patiënten. Sinds januari 2018 worden er patiënten behandeld. Als enig centrum in Nederland behandelt het UMCG ook kinderen met protonentherapie. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het UMCG biedt kinderen – en hun familie – van buiten de regio, gedurende hun wekenlange behandeling een comfortabel ‘thuis‘ met een verblijf in het Familie De Boer Huis.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden