Inschuiven Helperzoomtunnel gaat niet door

Foto: Aanpak Ring Zuid

Het op zijn plek schuiven van de Helperzoomtunnel kan niet door gaan. Dat heeft de organisatie Aanpak Ring Zuid woensdagavond bekendgemaakt.

Uit een proef bleek woensdagmiddag dat de grond zich anders gedraagt dan de verwachting was. Dit op basis van alle onderzoeken en berekeningen die zijn gedaan. Aannemer Combinatie Herepoort heeft besloten deze operatie uit te stellen.

De Helperzoomtunnel zou op zijn plek worden geduwd via een glijbaan in de vorm van een stalen balk op funderingsblokken. Bij de proef vanmiddag ging de tunnel weliswaar omhoog, maar zakten de stalen balken de grond in.

“Het is onverantwoord om het inschuiven van de tunnel nu koste wat kost door te zetten. We moeten eerst goed onderzoeken wat dit betekent en hoe we dit probleem op kunnen lossen. Het is een domper, maar we moeten reëel zijn en kunnen hier niet tegen beter weten in mee verder gaan,” aldus omgevingsmanager Bert Kramer van Combinatie Herepoort.

Eerst zijn nader onderzoek en een alternatief plan nodig.

De tunnel kan alleen worden ingeschoven tijdens een periode dat de treinen niet rijden. Samen met ProRail moet dan ook gekeken wat dit betekent voor de planning en wat de mogelijkheden zijn voor een volgende treinvrije periode.

Werkzaamheden zuidelijke ringweg

De werkzaamheden ter hoogte van de kruising met het spoor bij de Esperantostraat gaan wel gewoon door. Het gaat om het intrillen van damwanden en onderhoud aan voegen. De noordelijke rijbaan van de zuidelijke ringweg in de richting Drachten blijft dus vier dagen lang afgesloten, vanaf Euvelgunne tot aan de Hereweg.

Lees ook: Hemelvaartweekend: Afsluiting noordelijke rijbaan van zuidelijke ringweg

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden