Nationale Herdenking in Groningen

Foto: CC BY-SA 2.5/ Wikipedia Commons/ Onderwijsgek

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden alle burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

De herdenking begint in Groningen vrijdagochtend om 9.15 uur.

Bij gedenkstenen en monumenten worden deze vrijdag kransen en bloemen gelegd. Een speciale bus rijdt langs al deze plekken. De bus vertrekt om 9.00 uur vanaf de uitrit van de bussenstalling aan de Bornholmstraat 60 en keert om 13.00 uur terug naar de Bornholmstraat. De rondrit wordt afgesloten om 12.30 uur in het stadhuis.

Programma

Vanaf 09.15 uur ’s morgens worden er kransen en bloemen gelegd op gedenkwaardige locaties door de hele stad.

09.15 uur: Joodse begraafplaats, Iepenlaan 93
09.30 uur: Begraafplaats Selwerderhof; N.S.-Monument en Indië-Monument, Iepenlaan 204
09.55 uur: Noorderbegraafplaats, Moesstraat 98
10.10 uur: Plaquette Butterworth, Paterswoldseweg 188
10.30 uur: Zuiderbegraafplaats, Hereweg
10.45 uur: Rooms-Katholieke begraafplaats, Hereweg 89
11.10 uur: Voormalig Huis van Bewaring, Gedenksteen Politieke Gevangenen, Helperlinie 2
11.35 uur: Begraafplaats Esserveld; graven van gesneuvelde geallieerde militairen en het oorlogsmonument, Esserweg
12.05 uur: Stadhuis; Canadese plaquette, plaquette gemeenteraadsleden & gedenkplaat Scholtenhuis, Grote Markt 1

Ook elders in de gemeente Groningen vinden herdenkingen plaats, zoals de begraafplaats Hoogkerk, in de Oosterparkwijk, in Engelbert en Noorddijk.

Kijk voor meer informatie op 4meigroningen.nl.

Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking vindt traditiegetrouw plaats vanaf 18.00 uur tot 21.10 uur (zonsondergang) door de vlag half stok te hangen als blijk van eerbied en respect voor de oorlogslachtoffers.

In Groningen wordt om 18.35 uur een krans gelegd bij het Joods Monument door het Gemeentebestuur, de stichting 4 mei Herdenking Groningen en de Joodse Gemeente.

Aansluitend vertrekt om 18.45 uur de Stille Tocht vanaf de Hereweg naar het Martinikerkhof via de Hereweg, het Hereplein, het Gedempte Zuiderdiep, de Oosterstraat en de Grote Markt. De Stille Tocht wordt voorafgegaan door Gruno’s Postharmonie Groningen.

De aankomst van de Stille Tocht op het Martinikerkhof is om 19.40 uur. Om 19.45 houdt burgemeester Peter den Oudsten een toespraak en volgt de voordracht van het gedicht door Marrah van der Heijden, leerlinge van groep 8 van de Groningse Schoolvereniging en kinderdichter van Groningen 2018.

Na het taptoe-signaal om 19.58 uur worden vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Na de twee minuten stilte volgt één couplet van het Wilhelmus, gevolgd door de kranslegging bij het monument van St. Joris en De Draak.

Na de kransleggingen is iedereen welkom in de Martinikerk voor een kopje koffie of thee. Strijkkwartet Canto Quartet, bestaande uit studenten van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool, verzorgt op de achtergrond muziek.

Voorstelling ‘The Revolution will be Televised’

Om 21.00 uur is de voorstelling ‘The Revolution will be Televised’ in de Martinikerk. Twintig jonge kunstenaars uit Groningen verdiepten zich in de geschiedenis van hun stad, het verzet en de oorlog. Deze voorstelling is een co-productie van De Noordelingen, NNTWEE, ZUHAUSE, Theater de Steeg, Vrijdag en Noorderpoort.

Voor meer informatie en het hele programma: 4meigroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen