Martini Ziekenhuis: Meer bewegingsvrijheid voor zwangeren tijdens bevalling

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Eg T2g

Vrouwen met een medische indicatie en onder begeleiding van een gynaecoloog bevallen, kunnen vanaf nu in het Martini Ziekenhuis ook gebruik maken van een bad tijdens de bevalling.

Het is mogelijk om draadloos en waterproof de hartslag van de baby en de weeën te registeren met een CTG monitor, meldt het ziekenhuis.

Warmte en ontspanning

Veel zwangere vrouwen ervaren het als prettig om tijdens de ontsluitingsfase van hun bevalling onder de douche te staan of in bad te zitten. Dat ontspant de spieren en vermindert de spanning en pijn.

In het Martini Ziekenhuis zijn nu ook bevalbaden aanwezig die gebruikt kunnen worden voor een bevalling onder begeleiding van een verloskundige én bij een bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog.

Aly Hoekstra, unithoofd Verloskunde in het Martini Ziekenhuis: ‘Omdat we hier werken vanuit de gedachte dat de wens van de zwangere en haar partner voorop staat, hebben we deze manier van bevallen op onze afdeling geïntroduceerd en iedereen er in geschoold. Uiteraard moet het medisch wel verantwoord zijn, er zijn ook situaties waarin het niet mogelijk is gebruik te maken van het bad. Bijvoorbeeld als de zwangere een ruggenprik heeft gehad en niet meer goed kan lopen of als de vliezen al meer dan 24 uur gebroken zijn en er een verhoogd infectiegevaar is’.

Draadloos

Bij zwangere vrouwen die onder begeleiding van een gynaecoloog bevallen, worden meestal de hartslag van de baby en de weeën gemonitord via een CTG. Voorheen betekende dat er om de buik van de zwangere een band zat, met daaraan de snoeren die aan het CTG-apparaat verbonden zijn.

Fleurisca Korteweg, gynaecoloog in het Martini Ziekenhuis: ‘Dat beperkte de bewegingsvrijheid tijdens de bevalling. Zij konden niet een stukje lopen, maar dus ook niet gebruik maken van het bad of onder de douche. Nu we de mogelijkheid van een draadloze waterproof CTG hebben, kunnen zij nu ook de warmte en ontspanning van een douche of bad ervaren. Dat kan er weer voor zorgen dat de bevalling sneller verloopt en een positievere ervaring wordt voor de vrouw.’

Net als thuis

De bevalbaden in het Martini Ziekenhuis zijn dezelfde als verloskundigen gebruiken bij een thuisbevalling. Het ziekenhuis brengt tegen kostprijs een steriele set voor het bad in rekening. Hoekstra: ‘De eerste ervaringen die we hebben opgedaan met de bevalbaden zijn heel goed. Vrouwen zeggen achteraf tegen ons dat de bevalbaden voor meer ontspanning zorgen en hun meer regie en bewegingsvrijheid geven tijdens de bevalling.‘

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen